Kawa Oquendo jest sztandarowym produktem renomowanej hiszpańskiej palarni kawy Fast Eurocafe S.A.. Dzięki swojemu wieloletniemu doświadczeniu i niezwykle dopracowanym sposobom doboru najlepszych ziaren, ich wstępnego przygotowania, a wreszcie procesu palenia i pakowania, marka Oquendo szczyci się dzisiaj tytułem najpopularniejszej kawy w północnej części Półwyspu Iberyjskiego. Oquendo jest również najczęściej wybieraną kawą, przez przedstawicieli bardzo wymagającego, hiszpańskiego rynku HoReCa (Hotels, Restaurants, Catering). Pasję i dbałość o najwyższą jakość kaw produkowanych pod marką Oquendo, potwierdzają liczne nagrody oraz wyróżnienia uzyskane w ostatnich latach przez firmę Fast Eurocafe. Zaliczają się do nich przede wszystkim: iTQi Award, International Summit Award New York, Product of the Year in Spain, Popularity Master in Spain. Dzięki połączeniu zamiłowania do tworzenia najwykwintniejszych kawowych kompozycji z zaawansowaną technologią zastosowaną do ich produkcji, firma Fast Eurocafe posiada od wielu lat certyfikat jakości ISO 9001.
Kawa Oquendo Hosteleria Torrefacto 1 kg to niespotykana kompozycja ziaren gatunków Arabica (70%) pochodzących z najlepszych upraw Ameryki Południowej (Kolumbia, Brazylia, Gwatemala, Honduras) oraz afrykańskiej Robusty (Uganda). Pełny smak, intensywny aromat oraz obfita i gęsta crema w połączeniu z 20% domieszką ziaren palonych w sposób torrefacto dają niepowtarzalny efekt w postaci filiżanki doskonałej, hiszpańskiej kawy. Kawa Oquendo Hosteleria Torrefacto nadaje się wprost idealnie do przygotowania napojów mlecznych takich jak cappuccino, czy tez latte.
Torrefacto jest to specyficzny sposób palenia kawy stosowany od XIX wieku przede wszystkim w Hiszpanii i Portugalii oraz Kostaryce, dający niepowtarzalny smakowo-wizualny efekt. Cały sekret prażenia kawy w sposób torrefacto polega na dodaniu w ostatniej fazie palenia odpowiedniej ilości cukru. Dzięki takiemu zabiegowi ziarna po zakończonym procesie prażenia uzyskują charakterystyczny połysk w postaci otaczającego ich szkliwa. Ziarna torrefacto miesza się z ziarnami naturalnymi w ilości nie większej niż 40-50%. Przygotowana w ten sposób kompozycja charakteryzuje się delikatnie wyczuwalną, przyjemną goryczką, dużo większą mocą oraz zdecydowanie mniejszą kwaskowatością. Ponadto, co zostało naukowo dowiedzione, ziarna wypalone w sposób torrefacto zawierają w sobie niezwykle dużą ilość przeciwutleniaczy, co ma jak powszechnie wiadomo niebagatelne znaczenie w profilaktyce antyrakowej.
Wyśmienita, oryginalna kawa Oquendo Hosteleria Torrefacto produkcji hiszpańskiej wprost idealnie nadaje się do przygotowania w tradycyjny sposób jak również za pomocą ekspresów ciśnieniowych, kolbowych, przelewowych, kafetiery lub kawiarki.
Termin przydatności do spożycia: Lipiec 2012