stopień palenia ziarna : średni
Dlaczego rekomendujemy Nepalska kawa pochodzi z obszaru najwyższych gór świata, w pobliżu himalajskich upraw nie ma innych porównywalnych obszarów produkcji kawy jest to więc jedyny w swoim rodzaju produkt.Ze względu na biedę prawie nie stosuje się nawozów sztucznych przez co kawa jest produktem naturalnym chociaż nie jest jeszcze certyfikowana pod tym kątem. Istotne jest, że kawowe uprawy są podstawą utrzymania części Nepalczyków.
Charakterystyka surowego ziarna kawowego: Kraj pochodzenia: Nepal Odmiana botaniczna: Arabica Metoda obróbki : w 90% mokra Dostępność: do 4000 worków rocznie Metoda suszenia : na słońcu Klasyfikacja: AA Rozmiar ziaren : sito 18
Charakterystyka naparu smak: słodki, kwaskowaty, z delikatnym, korzennym bukietem smaków, lekko orzechowy. aromat : lekko owocowy, odrobinę jaśminowy i korzenny kwaśność: słodka łagodna cielistość: dobra cielistość z pełnym posmakiem i czystym finiszem
Nieco więcej informacji Kawa była uprawiana w Nepalu przez ostatnie 30 lat, jednakże przeważająca większość towaru była sprzedawana lokalnie, głównie do branży turystycznej. Ostatnio rozpoczął się eksport za granicę.
Ponieważ kraj ten jest od dziesięciu lat wstrząsany walkami z partyzanckimi oddziałami Maoistów, przemysł turystyczny mocno ucierpiał i zaistniała potrzeba znalezienia rynków eksportowych. Produkcja kawy szybko wzrasta, a jej jakość znacznie się poprawiła.
Nepal posiada około 27 mln mieszkańców, z których 45% żyje poniżej granicy ubóstwa. Kawa jest obecnie najlepszym towarem rolnym, biorąc pod uwagę dochód w dolarach na głowę. Gleba, wysokość nad poziomem morza i klimat w centralnej dolinie Nepalu, biegnącej ze wschodu na zachód (400 mil), tworzą doskonałe warunki do uprawiania kawy na przestrzeni prawie całego kraju. Większość upraw znajduje się na wysokości pomiędzy 800 a 1400 m n.p.m., ale ze względu na niezwykłe położenie geograficzne kawa nepalska powinna być uważana za uprawianą na wysokości od 1000 do 1600 m n.p.m. Jakość kawy zaimportowanej przez ostatnie 2 lata w pełni kwalifikuje ją jako kawę jakościową ( ang. Speciality coffee ), przy czym jakość ta poprawia się z każdym rokiem.
Ze względu na wysokie dochody farmerów przewiduje się, że kawa będzie uprawą dynamicznie rozwijającą się w Nepalu. Pomimo że obecnie kawę uprawia ok. 12,000 farmerów (50,000 ludzi, jeśli wliczyć członków rodzin), szacuje się, że w końcu liczba farmerów może wzrosnąć do 150,000 – 175,000 w ciągu następnych 10 lat, w efekcie czego około miliona ludzi znalazłoby się powyżej granicy ubóstwa. W rezultacie, Nepal ma szansę na znaczne zwiększenie ilości eksportowanego towaru w ciągu najbliższych 10 lat.
Obecnie kawa ta uprawiana jest zarówno na południe, jak i na północ od Katmandu. Całkowita produkcja wynosi około 220 ton ziarna przeznaczonego na eksport, a prawie całe ziarno kawowe jest teraz przetwarzane metodą mokrą. Niemal wszystkie farmy są małe bądź bardzo małe, większość farmerów posiada pole wielkości 0.5 do 1 Ha a uprawiane są na nich różnorodne odmiany krzewów: Bourbon, Typica, Arabica, Caturra, Cataui, różne rodzaje kaw indyjskich i inne. Produkcja na akr jest dość niska ze względu na brak nawozów sztucznych. Farmerzy nepalscy przejęli niektóre indyjskie praktyki uprawiania i obróbki kawy. Jedną z nich jest ucinanie wierzchołka krzewu kawowego na wysokości ok. 3-4 stóp (90-120 cm).Wielu farmerów jest dumnych z tego, że Nepal produkuje kawę bez nawozów sztucznych. Lubią oni nadmieniać, że kawa pochodzi z produkcji organicznej, choć nie jest to jeszcze potwierdzone certyfikatami.
Pomimo że obecna produkcja jest wciąż niewielka, większość farmerów posiada bardzo młode krzewy, które będą w pełni produktywne w ciągu najbliższych 3 lat. Ponadto wielu nowych farmerów zaczyna uprawiać kawę każdego roku, jest więc przewidywane, że produkcja Arabiki wzrośnie znacząco w ciągu następnych 10 lat.
Ponad 90% kawy nepalskiej jest obecnie produkowanej metodą mokrą podczas gdy jeszcze niedawno 100% pozyskiwano metodą suchą. Owoce kawowe są ugniatane ręcznie zrobionym i ręcznie obsługiwanym korbowym bębnem drewnianym służącym do ucierania owoców kawowca i pozyskiwania ziarna. Tak pozyskane ziarno przechodzi proces fermentacji w zbiornikach wodnych od 24 do 36 godzin. Potem ziarna są myte i suszone na podwórzach farm w jasnym himalajskim słońcu. Ziarno, jeszcze w pergaminowej łusce suszy się ok. 8 tyg. Później ziarno jest pozbawiane łuski ( ang. parchment ) w magazynie i ręcznie sortowane wiele razy. Otrzymane w ten sposób delikatne, kwieciste, słodko-kwaśne, aromatyczne ziarna są uważnie oceniane, pakowane i wysyłane statkami na eksport.
Naszym zdaniem Nepalska kawa należy do tych po które się sięga w pierwszym odruchu przede wszystkim ze względu na nietypowe dla kawy, swoiste pochodzenie. Ale za tą przyciągającą uwagę nazwą znajdziemy dość wyszukany produkt. Zarówno ze względu na metody upraw jak i gatunki krzewów, kawie nepalskiej najbliżej do najlepszych gatunków ziarna z Indii ale himalajski klimat nadaje jej bardzo indywidualną, trudno porównywalną z innymi kawami charakterystykę.
|