MilleSoli jest marką kawy stworzoną przez firmę
Maria Non Vuole! GmbH z myślą o sektorze gastronomicznym, biurowym oraz użytku domowym. Niemniej jednak jest ona wytwarzana z takim samym
zaangażowaniem oraz
dbałością o najwyższą jakość, jak w przypadku ekskluzywnych kaw
MariaSole. Tak samo jak w przypadku wymienionej przed chwilą marki, ziarna użyte do produkcji kaw
MilleSoli pochodzą wyłącznie ze
starannie wyselekcjonowanych,
rodzinnych plantacji na których kawowce od pokoleń rosną w
naturalny sposób z wykluczeniem użycia jakichkolwiek środków chemicznych. Co więcej
zbiór ziaren odbywa się ręcznie bez pomocy maszyn, przez co zrywane są wyłącznie
w pełni dojrzałe oraz dorodne owoce. Produkty
MilleSoli jako
jedyne na świecie są przygotowywane według
opatentowanej oraz
unikalnej procedury wypalania ziaren
TRIROAST, która jest efektem
40 lat badań oraz doświadczeń przeprowadzonych w celu znalezienia
najdoskonalszego sposobu prażenia. Co prawda wypalanie ziaren odbywa się w piecach gazowych, niemniej jednak wspomniany proces potrójnego wypalania ziaren na otwartym ogniu pozwala osiągnąć efekt zbliżony do tego osiąganego
w piecach drzewnych. W pierwszej fazie ziarna są wypalane przez około 5 minut, kiedy to uzyskują złocisty kolor oraz
eliminowana jest z nich cała wilgoć. Kolejny etap prażenia rozpoczyna się od 3 minut studzenia ziaren powietrzem o temperaturze 12 stopni Celsjusza, po czym niezwłocznie następuje podgrzanie pieców do temperatury 205 stopni Celsjusza, w której to ziarna kawy uzyskują piękny, orzechowy kolor. W tym momencie następuje trzecia faza, rozpoczynająca się od kolejnego wystudzenia ziaren chłodnym powietrzem, a następnie ponownego rozgrzania pieców. W ostatnim etapie ziarna są wypalane według
uznania,
wiedzy i
wieloletniego doświadczenia Mistrza Palenia, pracującego od kilku dekad przy produkcji kaw
MilleSoli oraz
MariaSole. Dlatego właśnie kawa
MilleSoli - podobnie jak
MariaSole - w znacznej części jest wyrobem "
handmade". Sam proces
TRIROAST nadaje kawie
MilleSoli wielu pozytywnych cech -
eliminowana jest z niej kwaskowatość,
nadmierna gorycz,
obniżona zostaje również
zawartość kofeiny.
Kawa MilleSoli Espresso jest starannie dobraną kompozycją wybornych ziaren gatunku Arabica (70%) pochodzących z Brazylii, Togo oraz Kolumbii z 30% dodatkiem indyjskiej Robusty. Mieszanka ta charakteryzuje się mocnym smakiem oraz intensywnym aromatem, nadając się idealnie do przygotowania doskonałego włoskiego espresso. Niemniej jednak z powodzeniem może stanowić świetną bazę do przyrządzenia Cafe Americano oraz napojów mlecznych takich jak Cafe Latte, Cappuccino, czy też Latte Macchiato.