data palenia i pakowania : 03.12.2013 stopień palenia ziarna : średni
Sugestia zastosowania: pełen zakres zastosowań, tak jako jednorodna jak i w kompozycjach jako składnik mieszanek.
Atrybuty: Aromat - dosyć intensywny, bogaty, czysty , charakterystyczny. Smak - „Other Mild” , miękki, intensywny, dość wyrazisty i pełny, czysty, cielisty, dobrze zharmonizowany. Wysokość uprawy - 800 m do 1.400m Kofeina - 130 mg/filiżanka Ziarno - średnie do dużego Metoda przerobu - mokra Ogromna większość plantacji kawy w Meksyku to małe gospodarstwa od 1-go do 10-ciu hektarów, które w 99% uprawiają Arabiki. Rozdrobnienie gospodarstw zmusza do zorganizowania w procesie odbioru surowca z poszczególnych plantacji tak rygorystycznego systemu kontroli jakości, żeby uzyskiwać wyrównaną jakościowo większą partię finalną przeznaczoną na eksport. Oczywiście największym importerem kaw meksykańskich jest U.S.A., gdzie jest bardzo ceniona. Meksyk jest trzecim producentem Arabiki na świecie, jak też ważnym producentem kaw organicznych i kaw rozpuszczalnych.
Najwyższej jakości kawy plantowane są od 1000 do 1700m n. p. m. i takie też znajdują się w naszej ofercie, (Mexico Altura Monte Grande) są to kawy o skondensowanym, intensywnym, zrównoważonym i bogatym aromacie i smaku dzięki czemu mogą być użyte w szerokim zakresie zastosowania.
|