Kawa ziarnista Malongo Mokka Sidamo - 1 kg
kod producenta 100341
Nawiązanie do tradycji o niepowtarzalnym smaku. Mocna kawa z owocowymi nutami morelowymi. Cudowne wspomnienie w ustach. Kawa nadzwyczaj wykwintna. Wyjątkowa. Zalecana do: deserów raczej pikantnych, lecz współgra również z łagodnymi, słodkimi deserami, których smaku nie przyćmiewa.
kliknij, aby powiększyćZdjęcia przedmiotu |
|
ANALIZA SENSORYCZNA Zawartość kofeiny : 1,13% Bukiet4 /5 V V V V V Goryczka3 /5 V V V V V Kwaskowatość3 /5 V V V V V Finisz w jednostkach caudalie5 /5 V V V V V Kraj: Etiopia Region: Sud Addis Abeba Gatunek: Arabica Odmiana: Typica z pochodzenia Gleba: wulkaniczna i osadowa Klimat: Tropikalny. Bardzo deszczowy od czerwca do września. Wysokość n.p.m.: od 1500 do 1800 metrów Charakterystyczne warunki upraw: częściowa domestykacja lasów. Maleńkie, nie przekraczające powierzchni 2 hektarów plantacje. Poziom wiedzy na temat nowoczesnych metod jest niski i w związku z tym nawozy chemiczne stosowane są w bardzo małej ilości, pestycydy śladowo, a środki chwastobójcze w ogóle nie są używane. Plantacje są odchwaszczane ręcznie raz w roku. Dzięki temu produkcja jest czysta biologicznie. Zbiory przebiegają na terenach zalesionych bez dodatkowych prac. Zbiór: Picking. Zbierane są wyłącznie dojrzałe ziarna, pojedynczo i ręcznie. Metoda oczyszczania: Metoda mokra (uwaga : nie dla wszystkich rodzajów Moka) Pochodzenie: Wszystkie arabiki na świecie pochodzą z Etiopii, z prowincji KAFFA. Legenda głosi, że kawa została odkryta przez młodego pasterza khaldi i przez mnichów z klasztoru Chahodet. Arabika zawojowała początkowo świat muzułmański w jedenastym wieku i dotarła do Europy w siedemnastym wieku. Wraz z ekspansją kawy powstawały kolejne plantacje w Jemenie, w Indiach, w Indonezji i na Antylach. Od kaw etiopskich pochodzi wiele odmian. Stosunki handlowe z Malongo: Jeszcze bardzo niedawno wszystkie kawy etiopskie były zcentralizowane w Addis Abeba i sprzedawane na aukcjach. Można było wybierać kawy, lecz bez znajomości ich pochodzenia. Dopiero w ostatnim czasie rząd zezwolił na bezpośrednią sprzedaż na plantacji. W ramach Sprawiedliwego Handlu Fair Trade Malongo wybrał spółdzielnię skupiającą bardzo drobnych plantatorów (plantacje o powierzchni nie przekraczającej od 1 do 1,5 ha) w regionie Sidamo, gdzie jest produkowana najlepsza kawa w kraju. Tradycyjna uprawa i osady (okrągłe chaty o średnicy około 6 metrów, klepisko, legowiska z liści, zamieszkałe przez całe rodziny oraz zwierzęta gospodarskie). W tym właśnie otoczeniu odbywa się Ceremonia kawy, która może trwać nawet do dwóch godzin! Spółdzielnia produkuje kawę o wyjątkowych walorach : najlepszą
|