|
Kawa ziarnista Malongo Mokka Sidamo - 1 kg
kod producenta 100341
Nawiązanie do tradycji o niepowtarzalnym smaku. Mocna kawa z owocowymi nutami morelowymi. Cudowne wspomnienie w ustach. Kawa nadzwyczaj wykwintna. Wyjątkowa.
Zalecana do: deserów raczej pikantnych, lecz współgra również z łagodnymi, słodkimi deserami, których smaku nie przyćmiewa.
| kliknij, aby powiększyćZdjęcia przedmiotu |
|
ANALIZA SENSORYCZNA
Zawartość kofeiny : 1,13%
Bukiet4 /5 V V V V V
Goryczka3 /5 V V V V V
Kwaskowatość3 /5 V V V V V
Finisz w jednostkach caudalie5 /5 V V V V V
Kraj: Etiopia
Region: Sud Addis Abeba
Gatunek: Arabica
Odmiana: Typica z pochodzenia
Gleba: wulkaniczna i osadowa
Klimat: Tropikalny. Bardzo deszczowy od czerwca do września.
Wysokość n.p.m.: od 1500 do 1800 metrów
Charakterystyczne warunki upraw: częściowa domestykacja lasów. Maleńkie, nie przekraczające powierzchni 2 hektarów plantacje. Poziom wiedzy na temat nowoczesnych metod jest niski i w związku z tym nawozy chemiczne stosowane są w bardzo małej ilości, pestycydy śladowo, a środki chwastobójcze w ogóle nie są używane. Plantacje są odchwaszczane ręcznie raz w roku. Dzięki temu produkcja jest czysta biologicznie. Zbiory przebiegają na terenach zalesionych bez dodatkowych prac.
Zbiór: Picking. Zbierane są wyłącznie dojrzałe ziarna, pojedynczo i ręcznie.
Metoda oczyszczania: Metoda mokra (uwaga : nie dla wszystkich rodzajów Moka)
Pochodzenie: Wszystkie arabiki na świecie pochodzą z Etiopii, z prowincji KAFFA. Legenda głosi, że kawa została odkryta przez młodego pasterza khaldi i przez mnichów z klasztoru Chahodet. Arabika zawojowała początkowo świat muzułmański w jedenastym wieku i dotarła do Europy w siedemnastym wieku. Wraz z ekspansją kawy powstawały kolejne plantacje w Jemenie, w Indiach, w Indonezji i na Antylach. Od kaw etiopskich pochodzi wiele odmian.
Stosunki handlowe z Malongo:
Jeszcze bardzo niedawno wszystkie kawy etiopskie były zcentralizowane w Addis Abeba i sprzedawane na aukcjach. Można było wybierać kawy, lecz bez znajomości ich pochodzenia. Dopiero w ostatnim czasie rząd zezwolił na bezpośrednią sprzedaż na plantacji. W ramach Sprawiedliwego Handlu Fair Trade Malongo wybrał spółdzielnię skupiającą bardzo drobnych plantatorów (plantacje o powierzchni nie przekraczającej od 1 do 1,5 ha) w regionie Sidamo, gdzie jest produkowana najlepsza kawa w kraju. Tradycyjna uprawa i osady (okrągłe chaty o średnicy około 6 metrów, klepisko, legowiska z liści, zamieszkałe przez całe rodziny oraz zwierzęta gospodarskie). W tym właśnie otoczeniu odbywa się Ceremonia kawy, która może trwać nawet do dwóch godzin! Spółdzielnia produkuje kawę o wyjątkowych walorach : najlepszą
|