Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Kawa ziarnista Malongo Mokka Sidamo - 1 kg

04-07-2012, 7:30
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 159 zł     
Użytkownik sklep_rynekagd
numer aukcji: 2418508972
Miejscowość Kielce
Zostało sztuk: 2    Wyświetleń: 20   
Koniec: 13-07-2012 12:39:27
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Wszystkie aukcje | Komentarze | Strona "O mnie" | Wyślij wiadomość | Dodaj do ulubionych




MultiBank BRE BANK:

52 1140 [zasłonięte] 2[zasłonięte]0170002 [zasłonięte] 095798 ADA-MAR
25-553 Kielce, Rynek 11


KONTAKT


Pn-Pt. w godz. 10-18
tel. 41 /[zasłonięte]343 51
[zasłonięte]@gmail.com




WYSYŁKA


KURIER UPS

Przedpłata na konto 17 zł
Przesyłka Pobraniowa 22 zł


Wszystkie przesyłki UPS są ubezpieczone na 100% wartości.


POCZTA POLSKA

Paczka Priorytetowa 17 zł
Paczka Priorytetowa Pobraniowa 22 zł

Przesyłki o łącznej wartości powyżej 300zł wysyłamy tylko za pośrednictwem firmy UPS


Kawa ziarnista Malongo Mokka Sidamo - 1 kg

kod producenta 100341


Nawiązanie do tradycji o niepowtarzalnym smaku. Mocna kawa z owocowymi nutami morelowymi. Cudowne wspomnienie w ustach. Kawa nadzwyczaj wykwintna. Wyjątkowa.

Zalecana do:  deserów raczej pikantnych, lecz współgra również z łagodnymi, słodkimi deserami, których smaku nie przyćmiewa.

 

kliknij, aby powiększyćZdjęcia przedmiotu


Kawa ziarnista Malongo Mokka Sidamo - 1 kg


ANALIZA SENSORYCZNA
 
Zawartość kofeiny : 1,13%
Bukiet4 /5    V V V V V
Goryczka3 /5     V V V V V
Kwaskowatość3 /5     V V V V V
Finisz w jednostkach caudalie5 /5     V V V V V

Kraj: Etiopia
Region: Sud Addis Abeba
Gatunek: Arabica
Odmiana: Typica z pochodzenia
Gleba: wulkaniczna i osadowa
Klimat: Tropikalny. Bardzo deszczowy od czerwca do września.
Wysokość n.p.m.: od 1500 do 1800 metrów
Charakterystyczne warunki upraw: częściowa domestykacja lasów. Maleńkie, nie przekraczające powierzchni 2 hektarów plantacje. Poziom wiedzy na temat nowoczesnych metod jest niski i w związku z tym nawozy chemiczne stosowane są w bardzo małej ilości, pestycydy śladowo, a środki chwastobójcze w ogóle nie są używane. Plantacje są odchwaszczane ręcznie raz w roku. Dzięki temu produkcja jest czysta biologicznie. Zbiory przebiegają na terenach zalesionych bez dodatkowych prac.   
Zbiór: Picking. Zbierane są wyłącznie dojrzałe ziarna, pojedynczo i ręcznie.
Metoda oczyszczania: Metoda mokra (uwaga : nie dla wszystkich rodzajów Moka)
Pochodzenie: Wszystkie arabiki na świecie pochodzą z Etiopii, z prowincji KAFFA. Legenda głosi, że kawa została odkryta przez młodego pasterza khaldi i przez mnichów z klasztoru Chahodet. Arabika zawojowała początkowo świat muzułmański w jedenastym wieku i dotarła do Europy w siedemnastym wieku. Wraz z ekspansją kawy powstawały kolejne plantacje w Jemenie, w Indiach, w Indonezji i na Antylach. Od kaw etiopskich pochodzi wiele odmian. 

Stosunki handlowe z Malongo:
  Jeszcze bardzo niedawno wszystkie kawy etiopskie były zcentralizowane w Addis Abeba i sprzedawane na aukcjach. Można było wybierać kawy, lecz bez znajomości ich pochodzenia. Dopiero w ostatnim czasie rząd zezwolił na bezpośrednią sprzedaż na plantacji. W ramach Sprawiedliwego Handlu Fair Trade Malongo wybrał spółdzielnię skupiającą bardzo drobnych plantatorów (plantacje o powierzchni nie przekraczającej od 1 do 1,5 ha) w regionie Sidamo, gdzie jest produkowana najlepsza kawa w kraju. Tradycyjna uprawa i osady (okrągłe chaty o średnicy około 6 metrów, klepisko, legowiska z liści, zamieszkałe przez całe rodziny oraz zwierzęta gospodarskie). W tym właśnie otoczeniu odbywa się Ceremonia kawy, która może trwać nawet do dwóch godzin! Spółdzielnia produkuje kawę o wyjątkowych walorach : najlepszą


 





Wszystkie prawa zastrzeżone - kopiowanie szablonu, opisu i zdjęć zabronione!