Kawa ziarnista Malongo Mexique Bio Moctezuma - 1 kg
kod producenta 100778 Kawa w pełni zrównoważona. Bardzo subtelna, z notami owocowymi. Jeden z najważniejszych bastionów Sprawiedliwego Handlu. Zalecana do: deserów łagodnych i mlecznych, kremów.
kliknij, aby powiększyćZdjęcia przedmiotu |

    |
ANALIZA SENSORYCZNA Zawartość kofeiny : 1,15 % Bukiet2 /5 V V V V V Goryczka2 /5 V V V V V Kwaskowatość3 /5 V V V V V Finisz w jednostkach caudalie2 /5 V V V V V CHARAKTERYSTYKA BOTANICZNA Kraj: Meksyk Region: Od Istmo w pobliżu Chiapas do granicy z Gwatemalą Gatunek: Arabica Odmiana: Bourbon i Mondo Nuevo Gleba: nawożona wylewami wulkanicznymi Klimat: wystarczające natężenie opadów w okresie od maja do września Wysokość n.p.m.: górzysta rzeźba terenu Charakterystyczne warunki upraw: uprawa tradycyjna. Kawowce rosną naturalnie pod osłoną lasu tropikalnego. Cały cykl uprawy wykonywany ręcznie. Bez stosowania środków chwastobójczych, grzybobójczych i owadobójczych. Nawóz naturalny : kompost otrzymywany z miąższu owoców i zwierzęcego obornika (bydło i drób). KAWA BIOLOGICZNA z certyfikatem ECOCERT. Zbiór: Picking Metoda oczyszczania: metoda mokra. Fermentacja w wioskach. Zakład obróbki suchej w Oxaca. Pochodzenie: kawa sprowadzona z Antyli francuskich pod koniec XVIII wieku. Stosunki handlowe z Malongo: wzorcowy przykład Sprawiedliwego Handlu. W poszukiwaniu kaw BIO Jean-Pierre BLANC odkrył spółdzielnię w UCIRI w Meksyku. Pod kierunkiem katolickiego księdza Francisco Van der Hoff, teoretyka Sprawiedliwego Handlu, 4 plemiona indiańskie obejmujące 53 wioski i ponad 2000 rodzin stworzyły wspólnotę, która produkuje kawę znakomitej jakości, w pełni biologiczną, wytwarzaną wyłącznie ręcznie bez żadnych nawozów chemicznych, środków chwastobójczych, pestycydów lub środków owadobójczych. Początkowa współpraca handlowa dotyczyła wyłącznie kawy Bio, a następnie objęła całą produkcję. Malongo utrzymuje uprzywilejowane stosunki handlowe z tą wspólnotą. Wielkość zakupów wzrosła z 150 ton w 2001 roku do 1000 ton w 2004 roku. Kawa jest płacona w podwójnej cenie w stosunku do jej notowania na giełdzie, lecz w zamian plantatorzy przestrzegają rygorystycznych warunków zapewniających idealną jakość. Niezależnie od ceny zakupu Malongo uiszcza dodatek socjalny i środowiskowy, który umożliwił Ojcu Francisco i członkom wspólnoty budowę szkół podstawowych i średnich, szkoły inżynierskiej i laboratorium, stworzenie linii transportu towarów i podróżnych, spółdzielni rolniczej, ośrodka zdrowia, gabinetu stomatologicznego, sfinansowanie przewoźnego ambulatorium pierwszej pomocy dentystycznej oraz realizację innych akcji humanitarnych.
|