Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Kawa ziarnista Malongo Kenya Nakuru - 1 kg

04-07-2012, 7:29
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 197 zł     
Użytkownik sklep_rynekagd
numer aukcji: 2418509112
Miejscowość Kielce
Zostało sztuk: 2    Wyświetleń: 9   
Koniec: 13-07-2012 12:42:23
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Wszystkie aukcje | Komentarze | Strona "O mnie" | Wyślij wiadomość | Dodaj do ulubionych




MultiBank BRE BANK:

52 1140 [zasłonięte] 2[zasłonięte]0170002 [zasłonięte] 095798 ADA-MAR
25-553 Kielce, Rynek 11


KONTAKT


Pn-Pt. w godz. 10-18
tel. 41 /[zasłonięte]343 51
[zasłonięte]@gmail.com




WYSYŁKA


KURIER UPS

Przedpłata na konto 17 zł
Przesyłka Pobraniowa 22 zł


Wszystkie przesyłki UPS są ubezpieczone na 100% wartości.


POCZTA POLSKA

Paczka Priorytetowa 17 zł
Paczka Priorytetowa Pobraniowa 22 zł

Przesyłki o łącznej wartości powyżej 300zł wysyłamy tylko za pośrednictwem firmy UPS


Kawa ziarnista Malongo Kenya Nakuru - 1 kg

kod producenta 100242


Kawa bardzo finezyjna, o dużej kwaskowatości, wyróżniająca się świeżością, w której łączą się nuty czerwonych owoców i cytrusów. Pozostawia na długo smak w ustach. Ulubiona kawa amatorów arabiki.

Zalecana do:  deserów z czerwonymi owocami, cytrusów i sorbetów.

 

kliknij, aby powiększyćZdjęcia przedmiotu


Kawa ziarnista Malongo Kenya Nakuru - 1 kg


ANALIZA SENSORYCZNA
 
Zawartość kofeiny : 1,36%
Bukiet2 /5       V V V V V
Goryczka1 /5      V V V V V
Kwaskowatość5 /5      V V V V V
Finisz w jednostkach caudalie3 /5     V V V V V

Charakterystyka kawy:

Kraj: Kenia
Region: Neyri-Embu-Menu (położone wysoko płaskowyże w pobliżu góry Kenya)
Gatunek: Arabica
Odmiana: Typica, SL 28
Gleba: wulkaniczna, procesy laterytyzacji
Klimat: równikowy, podlegający wpływom monsunów i pasatów wiejących znad Oceanu Indyjskiego
Wysokość n.p.m.: od 1500 do 2100 metrów (góra Kenya : 5195 metrów)
Charakterystyczne warunki upraw: 65% produkcji pochodzi z upraw o powierzchni nie przekraczającej 4 hektarów. Plantacje wzdłuż warstwic lub systemem tarasów schodkowych na stromych zboczach.  
Zbiór: ręcznie lub picking w cyklu siedmiu zbiorów rocznie
Metoda oczyszczania: Metoda morka w spółdzielniach. Wyłuskiwanie, czyszczenie, kalibracja i sortowanie w zakładach w Nairobi. Sprzedaż za pośrednictwem Coffee Board.
Pochodzenie: sprowadzona z Etiopii przez Aden pod koniec dziewiętnastego wieku przez Ojców ze Zgromadzenia Ducha Świętego.

Stosunki handlowe z Malongo: Każdego roku w lutym po głównych zbiorach przedstawiciel kierownictwa Malongo udaje się na kenijskie płaskowyże, aby wybrać najlepsze kawy Typica, rezygnując z najnowszej odmiany Riurus, bardziej wytrzymałej i płodnej, lecz o znacznie niższej jakości. Malongo kupuje wyłącznie najwyższą klasę : gruboziarnistą kalibrację AA. Nawet w zakresie odmiany typica selekcja jest bardzo istotna, gdyż w tej samej klasie mogą występować znaczne różnice smakowe. W przypadku kaw KENYA zasada Sprawiedliwego Handlu Fairtrade nie obowiązuje, gdyż cena tych kaw jest znacznie wyższa niż kurs nowojorskiej giełdy. Kawy są kupowane od Coffee Board.  

 

 





Wszystkie prawa zastrzeżone - kopiowanie szablonu, opisu i zdjęć zabronione!