data palenia i pakowania : 03.12.2013 stopień palenia ziarna : średni Sugestia zastosowania: najlepsza w naparach, samodzienie „po turecku”, z ekspresu
Atrybuty: Aromat - pełny, dość intensywny bogaty Smak - bogaty, pełny, cielisty, bardzo dobrze zharmonizowany, intensywny z bardzo przyjaznym oryginalnym akcentem orzechowym, trwały, kwaskowatość: niezbyt wysoka, łagodna; równowaga: bardzo dobra Wysokość uprawy - region południowy –[zasłonięte]600-11m n.p.m. , region północny 1[zasłonięte]300-15m n.p.m. Kofeina - 145mg/filiżanka Ziarno - duże Metoda przerobu - mokra
Malawi jest krajem afrykańskim o bardzo dobrych „kameralnych” warunkach dla uprawy kawy , szczególnie w północnej części kraju gdzie plantacje są położone na wysokości 1300 do 1550m n.p.m. można powiedzieć, że właściwie uprawia się wyłącznie Arabikę odmianę Malawi Bronze, Blue Mountain, S.Agoro 56, Geisha, Bourbon i Kant i przerabia się ją w większości metodą mokrą. Kawy z Malawi wysokiego stopnia czystości odznaczająsię bogatym smakiem i intensywnym pięknym aromatem z bardzo ciekawym, przyjemnie atrakcyjnym akcentem orzechowym, przy niezbyt wysokiej łagodnej kwaskowatości.
|