stopień palenia ziarna : średni
JBM to najlepsza kawa Karaibów a przez wielu uważana za najlepszą na świecie.
Charakterystyka surowego ziarna kawowego: Kraj pochodzenia: Jamajka Odmiana botaniczna: Arabica Główny zbiór : październik - listopad Zbiór uzupełniający : luty - marzec Metoda obróbki : 78% metodą mokrą Dostępność: do 30.000 worków rocznie Metoda suszenia : na słońcu Klasyfikacja: wg regulacji dopuszcza się do 2% określonych defektów tym nie mniej grade 1 to ziarno praktycznie bez defektów Rozmiar ziaren : sito 17/18
Charakterystyka naparu smak: pełny, łagodny, subtelny aromat : bogaty z nutą roślinną i słodką kwaśność: niezbyt wysoka cielistość: dobra, zbalansowana
Nieco więcej informacji W 1728 roku sir Nicholas Lawes, wówczas gubernator Jamajki i właściciel Temple Hall Estate, sprowadził pierwsze krzewy kawowe na Jamajkę. Z początku uprawy znajdowały się u stóp wzgórza st. Andrew, ale wkrótce plantacje rozprzestrzeniły się w głąb żyznych Gór Błękitnych. Od swoich początków aż po dzisiejsze czasy przemysł kawowy doświadczył wielu wzlotów i upadków.
Od 1800r. do 1840r. Jamajka produkowała 70,000 ton rocznie, co czyniło ją największym producentem kawy na świecie. W roku 1838 zniesiono niewolnictwo. Oznaczało to koniec dla wielu plantacji, jako że świeżo uwolnieni rozpoczęli „czyszczenie” wszystkich dostępnych wzgórz pod uprawę kawy, żeby zarobić na życie i mieć ziemię, na której mogliby mieszkać. Około roku 1891 przemysł kawowy znajdował się w rozsypce, wprowadzono więc ustawę, aby zapewnić „instrukcje w sztuce uprawy i chowania roślin poprzez wysłanie do pewnych prowincji kompetentnych instruktorów.”
Wysiłek podjęty w kierunku polepszenia jakości kawy spełzł na niczym, ponieważ najznaczniejszym importerem w tamtych czasach była Kanada, która nie akceptowała zmian. Wreszcie, w 1944 roku rząd jamajski ustanowił Centralny Dom Czyszczenia Kawy, gdzie miała być przetwarzana cała kawa przeznaczona na eksport. Ten proces czyszczenia i oceniania kawy oznaczał duży postęp w polepszaniu jakości eksportowanej kawy jamajskiej. Po niszczącym huraganie z roku 1951 zaledwie trzy farmy przetwarzające kawę w rejonie Gór Błękitnych były czynne. Próbując regulować wzrost, który miał z pewnością nastąpić, powołano Zarząd Przemysłu Kawowego, który miał ustanowić wytyczne dotyczące jakości, uprawy i przetwarzania kawy. Zarząd Przemysłu Kawowego do dzisiaj pozostaje aktywny i w dużej części jego zasługą jest odrodzenie się jamajskiej kawy. W 1973r. trzy farmy przetwarzające kawę – Mavis Bank, Silver Hill i Moy Hall – razem z nowo powstałym Wallenford zastrzegły nazwę „Blue Mountain coffee”. Kilka lat temu należąca do rodziny Twyman farma Old Tavern wywalczyła w sądzie prawo do sprzedawania jej najlepszego produktu pod nazwą „Blue Mountain”. Jamajka słynie z produkcji kawy nazywanej najlepszą na świecie. Co sprawia, że ta niewielka wyspa jest tak wyśmienitym miejscem do uprawy kaw o światowym poziomie? Krzewy kawowe potrzebują dobrego nawadniania, dobrego osączania i okresowego chłodu na niektórych etapach rozwoju. Wszystkie te elementy w wyjątkowo optymalny sposób zbiegają się w Górach Błękitnych.
Warto pamiętać, że JMB musi być certyfikowana. Duża część zbiorów eksportowana jest do Japonii, dla pozostałych chętnych ilości są limitowane a to w zestawieniu z niebotycznie wysoką ceną zachęca do oszustw.
Naszym zdaniem JMB to niewątpliwie doskonała kawa. Tym nie mniej określenie „najlepsza na świecie” to raczej hasło marketingowe niż stan faktyczny. Należy pamiętać przed wszystkim, że JBM to doskonała kawa typu „mild”, świetnie zbalansowana ale łagodna. Ci którzy szukają mocnych, charakterystycznych cech w kawie, pijąc JMB mogą poczuć się zawiedzeni. Dodajmy, że ziarno JMB wymaga uważnej obróbki podczas prażenia – jest delikatne i przy krótkim, rozpoczętym od wysokiej temperatury prażeniu, dużo traci. Warto pamiętać o tym wszystkim decydując się na zapłacenie tak wysokiej ceny za JMB.
|