data palenia i pakowania : 17.12.2012 stopień palenia ziarna : średni
Sugestia zastosowania: pełen zakres zastosowań, ma zwolenników jako jednorodna jednak bardziej efektywna w kompozycjach jako składnik mieszanek.
Atrybuty: Aromat - intensywny, bogaty, czysty , charakterystyczny. Smak - indywidualny, mocny, wyrazisty z subtelnym indywidualnym akcentem suszonej śliwki, pełny, czysty, cielisty, dobrze zharmonizowany o wyraźnej kwaskowatości Wysokość uprawy - 500 m do 1.200m Kofeina - 120 mg/filiżanka Ziarno - duże Metoda przerobu - myta wg. indywidualnej technologi
Wyspiarska geografia Indonezji powoduje, że praktycznie każda z wysp stanowi pewną indywidualność. Przekłada się to również na charakter kaw produkowanych przez ten ciekawy kraj. Mimo, że w grupie Arabic znakomita większość jest odmiany Catimor, to praktycznie każda z wysp: Sumatra, Bali, Sulawesi, Flores czy wreszcie Java produkuje kawy o bardzo indywidualnej charakterystyce. Bierze się to z ukształtowania terenu, lokalnego składu wulkanicznej gleby, wysokości na jakiej jest położona plantacja i jej nachylenia do słońca oraz sposobu zacieniania i nawadniania. Z tego też względu ten statystycznie 3-ci światowy producent kawy postrzegany jest przez konsumentów przez pryzmat nazw własnych. W tej kategorii wielu smakoszy poszukuje Javy Jampit jako tej, która przez bogactwo aromatu i smaku podkreślonego specyficznym akcentem suszonej śliwki osadzonym w typowo kawowym podkładzie zapewnia wyjątkową satysfakcję.
|