data palenia i pakowania : 02.11.2012 stopień palenia ziarna : średni pełen zakres zastosowań, tak jako jednorodna jak i w kompozycjach jako składnik mieszanek.
Atrybuty: Aromat - intensywny, esencjonalny, bogaty, czysty , charakterystyczny. Smak - „Other Mild” , miękki, mocny, skondensowany, wyrazisty i pełny, czysty, cielisty, dobrze zharmonizowany. Wysokość uprawy - 1.500 m do 2.000m Kofeina - 130 mg/filiżanka Ziarno - średnie do dużego Metoda przerobu - mokra
Honduras, jak i inne kraje Ameryki Centralnej produkuje wyłącznie Arabiki, odmian Catura, Tipica, Burbon, Pacas, Villa Sarchi, Geisha i Catui. Kawa jest pierwszym produktem eksportowym Hondurasu (25% udziału) i oczywiście również pierwszym produktem rolnym z udziałem 45%. Kultura plantowania, przerobu i obrotu handlowego kawy w tym kraju jest obudowana tradycją i dobrą organizacją. Przekłada się to na wysoką, stabilną jakość kaw z Hondurasu. Plantacje są rozłożone w przedziale wysokości od 700 do 2000 m n.p.m. Skrót S.H.G. to Strictly High Grown czyli kawa z plantacji położonych w przedziale 1500 – 2000 m n.p.m. Gwarantuje to znakomity wygląd ziarna jak i – bez przenośni – walory aromatyczno-smakowe z najwyższej półki.
Aromat i smak, są za sprawą takiej wysokości wyjątkowo esencjonalne, skoncentrowane, mocne, pełne, bogate i żeby tak powiedzieć, „wydajne”. Ze względu na powyższe kawa ta jest pożądana praktycznie przez wszystkich importerów, a szczególnie przez rynek japoński.
|