data palenia i pakowania : 17.09.2012 stopień palenia ziarna : średni
Sugestia zastosowania: doskonała jako składnik mieszanek do kompozycji typu „espresso”, również godna uwagi jako jednorodna.
Atrybuty: Aromat - pełny, bogaty, czysty mocny, charakterystyczny. Smak - „Other Mild”, delikatnie miękki, pełny, czysty, cielisty z łagodną kwaskowatością. Wysokość uprawy - od 1.600 do 1.700 m. Kofeina - 150mg/filiżanka Ziarno - średnie do dużego Metoda przerobu - mokra
Wyjątkowo starannie plantowana na glinkach laterytowych, gatunek botaniczny Arabica, odmian Burbon, Typica lub Arabigo. Plantacje położone na wysokości 1 600/1 700 m n.p.m., gdzie zbiór jest dokonywany selektywnie, tzn. zbiera się ręcznie ziarna wyłącznie w pełni dojrzałe. Przerób ziarna po zbiorze metodą mokrej fermentacji. Czyszczenie elektroniczne i mechaniczne. Tak uprawiane i przygotowane ziarno zalicza się do najszlachetniejszych kaw świata szczególnie ze względu na unikalną charakterystykę organoleptyczną tj. mocny, wyrazisty, pełny, doskonale zharmonizowany i bogaty a jednocześnie jedwabiście cielisty, delikatny smak i aromat podkreślony szlachetną kwaskowatością.
|