Kawa Oquendo jest sztandarowym produktem renomowanej hiszpańskiej palarni kawy Fast Eurocafe S.A.. Dzięki swojemu wieloletniemu doświadczeniu i niezwykle dopracowanym sposobom doboru najlepszych ziaren, ich wstępnego przygotowania, a wreszcie procesu palenia i pakowania, marka Oquendo szczyci się dzisiaj tytułem najpopularniejszej kawy w północnej części Półwyspu Iberyjskiego. Oquendo jest również najczęściej wybieraną kawą, przez przedstawicieli bardzo wymagającego, hiszpańskiego rynku HoReCa (Hotels, Restaurants, Catering). Pasję i dbałość o najwyższą jakość kaw produkowanych pod marką Oquendo, potwierdzają liczne nagrody oraz wyróżnienia uzyskane w ostatnich latach przez firmę Fast Eurocafe. Zaliczają się do nich przede wszystkim: iTQi Award, International Summit Award New York, Product of the Year in Spain, Popularity Master in Spain. Dzięki połączeniu zamiłowania do tworzenia najwykwintniejszych kawowych kompozycji z zaawansowaną technologią zastosowaną do ich produkcji, firma Fast Eurocafe posiada od wielu lat certyfikat jakości ISO 9001.
Kawa Oquendo Cafe Tueste Torrefacto w opakowaniach 250g pod kątem składu gatunkowego jest odpowiednikiem kawy Oquendo Cafeteria Torrefacto 1 kg , a zatem jest kompozycją ziaren gatunków Arabica (80%) pochodzących z plantacji Ameryki Południowej (Kolumbia, Brazylia, Gwatemala) oraz afrykańskiej Robusty (Uganda). Niemniej jednak w jej przypadku zastosowano 30% domieszkę ziaren prażonych w sposób torrefacto , przez co jest nieco mocniejsza. Powyższe cechy czynią ją idealną pozycją do zastosowania przede wszystkim w warunkach domowych, co sugeruje również niewielka waga paczki. Kawa Oquendo Cafe Tueste Torrefacto 0,25 kg charakteryzuje się dość intensywnym i wyrazistym smakiem, niepowtarzalnym aromatem, subtelną i przyjemną w smaku goryczką oraz zupełnym brakiem kwaskowatości. Buduje ona na filiżance kawy grubą cremę. Można jej z powodzeniem używać do przygotowania zarówno klasycznego espresso, jak i wykwintnych napojów mlecznych w postacie latte, czy też cappuccino.
Torrefacto jest to specyficzny sposób palenia kawy stosowany od XIX wieku przede wszystkim w Hiszpanii i Portugalii oraz Kostaryce, dający niepowtarzalny smakowo-wizualny efekt. Cały sekret prażenia kawy w sposób torrefacto polega na dodaniu w ostatniej fazie palenia odpowiedniej ilości cukru. Dzięki takiemu zabiegowi ziarna po zakończonym procesie prażenia uzyskują charakterystyczny połysk w postaci otaczającego ich szkliwa. Ziarna torrefacto miesza się z ziarnami naturalnymi w ilości nie większej niż 40-50%. Przygotowana w ten sposób kompozycja charakteryzuje się delikatnie wyczuwalną, przyjemną goryczką, dużo większą mocą oraz zdecydowanie mniejszą kwaskowatością. Ponadto, co zostało naukowo dowiedzione, ziarna wypalone w sposób torrefacto zawierają w sobie niezwykle dużą ilość przeciwutleniaczy, co ma jak powszechnie wiadomo niebagatelne znaczenie w profilaktyce antyrakowej.
Wyśmienita, oryginalna kawa Oquendo Cafe Tueste Torrefacto produkcji hiszpańskiej wprost idealnie nadaje się do przygotowania w tradycyjny sposób jak również za pomocą ekspresów ciśnieniowych, kolbowych, przelewowych, kafetiery lub kawiarki.
Termin przydatności do spożycia: Marzec 2013