Cafe Carmona z Gwatemali
100% wysokojakościowa arabica
z mistrzowskiej palarni kawy
Palarnia Kaldi Coffee oferuje 100% wysokojakościową arabikę z Gwatemali
Cafe Carmona ma techniczne określenie "SHB", co znaczy "Strictly Hard Bean" i jest zarezerwowane dla kaw uprawianych na wysokości co najmniej 3900 stóp (1188 metrów) nad poziomem morza. Wyższa wysokość wymusza na krzewie kawowca cięższą pracę nad wyprodukowaniem owoców. Skutkuje to bardziej wypracowanym smakiem i większą złożonością aromatu. W tym przypadku smak jest naturalnie słodki. Jest to słodycz czekolady, karmelu i wanilii. W końcówce pojawiają się akcenty cynamonu i migdałów. Kawa jest kremowa, delikatna, świetnie zbalansowana. Ma niewielką kwaskowatość i mocny, ale zharmonizowany smak i aromat.
Kawa ta, podobnie jak wszystkie inne kawy z naszej oferty, jest palona pod Twoje zamówienie. W praktyce oznacza to, że gotowa kawa nie leży na półce i nie czeka aż ktoś ją kupi. Jesteśmy profesjonalną, mistrzowską palarnią i każdą kawę wypalamy dopiero po otrzymaniu zamówienia. Jeżeli do tej pory piłeś/piłaś kawy, które można spotkać w większości sklepów, to kupując kawę w Kaldi Coffee na pewno odczujesz różnicę – nasze kawy są o niebo lepsze!
Oferujemy za darmo możliwość zmielenia kawy – po prostu napisz w komentarzu do zamówienia, że życzysz sobie kawę mieloną (zobacz rodzaje mielenia poniżej).
Opakowanie: 200 g |
Rodzaj palenia: średnie |
Rodzaj mielenia: ziarna |
Rodzaje palenia kawy
Jasne (New England)
Ziarna kawy są lekko zabrązowione i suche, nie oleiste (jak w przypadku mocniejszych stopni palenia). W smaku kawa oddaje swoje charakterystyczne nuty. Aromaty palenia są ledwo wyczuwalne. Dość duża kwaskowatość.
Średnie (Amerykańskie)
Ziarna kawy są średnio brązowe i suche. Kawa jest wyważona pomiędzy lekką kwaskowatością i goryczką palenia. Kawa jest łagodna. Jest to jeden z najpopularniejszych stopni palenia.
Mocne (Wiedeńskie)
Ziarna kawy są brązowe i na niektórych z nich może pojawić się oleista powłoczka. Wyczuwalne są aromaty czekolady i karmelu. Mała kwaskowatość.
Bardzo mocne (Francuskie)
Ziarna kawy są bardzo brązowe (ale nie czarne) i oleiste. Dobrze wyczuwalne są aromaty palenia. Kawa ma małą kwaskowatość. Palnie francuskie jest najczęściej używane do robienia espresso, chociaż lżejsze palenia również są stosowane.
Rodzaje mielenia kawy
Kawa w ziarnach
Czyli „zmiel sobie sam!”. Jeżeli posiadacie Państwo młynek do kawy lub ekspres z wbudowanym młynkiem, wówczas będzie to najlepszy wybór.
Mielenie drobne
Do zaparzania w ekspresach.
Mielenie średnie
Do zaparzania w kawiarkach i filtrach.
Mielenie grube
Do zaparzania w dzbankach i urządzeniach typu „french press”.