data palenia i pakowania : 11.04.2013 stopień palenia ziarna : średni
Sugestia zastosowania: uniwersalna ze wskazaniem jako samoistna
Atrybuty:
Aromat- wyrazisty, niezbyt narzucający się, zrównoważony, pełny
Smak- w profilu mytej Arabiki o łagodnej charakterystyce natężenia cielistości i kwaskowatości. Doskonale zharmonizowana i bardzo przyjemna w odbiorze konsumenckim
Wysokość uprawy- 600-1.100 m
Kofeina- 95 mg/ filiżanka
Ziarno- dobrze wykształcone, średniej wielkości
Metoda przerobu- mokra
Australia jest bardzo młodym producentem kawy, chociaż początki jej produkcji datuje się na rok 1880 wyłącznie dla potrzeb lokalnych.
W 1920 roku kawa definitywnie przegrała z trzciną cukrową i jej plantowanie wznowiono dopiero w 1980 roku dzięki wdrożeniu kombajnów mechanicznych do zbioru ziarna (brak taniej siły roboczej).
Z założenia przyjęto zgodnie standardy jakościowa, głównie pod konsumpcję lokalną.
Plantacje są zlokalizowane we wschodnich stanach Queensland, rejon płaskowyżu d'Atherton oraz New South Wales na wybrzeży Pacyfiku.
Kawa bardzo trudna dostępna na rynku światowym i poza bardzo ciekawą charakterystyką- warta spróbowania jako niekwestionowana ciekawostka.
Brazylia Santos scr. 19
|