GRATISY ZA POLECENIA
Jeśli z Twojego polecenia sprzedamy 10 kg kawy
Ty OTRZYMASZ 1 KG KAWY GRATIS MASCAF
(kupujący podaje Twój NICK w zamówieniu)
KAWA HISZPAŃSKA MASCAF
Kawa przeznaczona do domu i gastronomii
100% Kawy ARABICA
Cena bez promocji 46 PLN
Cafe Durban kupuje najlepsze kawy na giełdzie w Nowym Jorku i Londynie. W Dziale Jakości, po dokładnej selekcji, przeprowadzana jest degustacja która w przypadku wystąpienia różnic w smaku odrzuca nową mieszankę. Aby zachować wysoką jakość kawy, proces prażenia i mieszania jest w pełni zautomatyzowany.
Charakteryzuje się delikatną ostrością a zawartość kofeiny jest wyższa w porównaniu z serią Caffe Durban. Doskonale nadaje się do produkcji wybornego cappuccino.
Do produkcji naszych kaw używamy wyłącznie odmian: Brazylia, Kolumbia, Gwatemala, Honduras, Indie, Nikaragua, Peru Altomayo, Selecction, Tanzania, Uganda i Wietnam.
Crema - jest to pianka powstająca podczas parzenia kawy espresso w ekspresach ciśnieniowych. Prawidłowo zaparzone espresso powinno mieć około 25-30ml i taka pojemność kawy powinna nalecieć nam do filiżanki w ciągu 25 sekund. Aby crema była gruba i długo utrzymująca się na powierzchni filiżanki należy stosować mieszanki Arabiki z Robustą, ponieważ to Robusta nadaje większą „cremę” na kawie.
Popularność kawy wyraźnie rośnie. Widać to chociażby po ilości otwieranych kawiarni. Coraz więcej osób zaczyna też kojarzyć pewne fakty dotyczące kawy. Między innymi najpopularniejsze jej odmiany, czyli Arabicę i Robustę. Utarło się, że najlepszą kawą jest Arabica. To ogólnie rzecz biorąc prawda, ale warto poznać fakty, żeby wiedzieć czego się spodziewać po czarnym naparze.
Arabica czy Robusta ? Kiedy udajemy się na kawę do kawiarni, to zazwyczaj mamy do czynienia z dwoma gatunkami kawy - Arabica i Robusta. Stuprocentowa Arabica z ekspresu to zazwyczaj mieszanka kilku odmian arabiki . W specjalistycznych sklepach z kawą lub można znaleźć czystą arabicę z jednego gatunku oraz czystą robustę. Bardzo często miesza się również Arabikę z Robustą w różnych proporcjach.
Arabica jest szlachetniejszym i delikatniejszym gatunkiem niż Robusta. Można z niej uzyskać - bez domieszek - doskonały w smaku i aromacie napar. Uwaga: zawiera dużo mniej kofeiny niż Robusta i z tego względu jest mniej gorzka. Arabica jest rośliną delikatną i podatną na choroby w przeciwieństwie do wytrzymałej Robusty. Zatem uprawa Robusty jest po prostu łatwiejsza. Jak to bywa, wśród roślin mamy też lepsze i gorsze uprawy Arabiki. Tak jak i lepsze lub gorsze uprawy Robusty. Nie każda stuprocentowa Arabika będzie bogata w smaku i aromacie. Zazwyczaj te gorsze odmiany Arabiki kupujemy w postaci zmielonych kaw. Nie jesteśmy w stanie stwierdzić po mielonej kawie jakiej jakości były ziarna. Pamiętajmy też, że ze zmielonej kawy olejki eteryczne ulatniają się niezwykle szybko. I nawet po 10 min po otwarciu opakowania kawy zmielonej otrzymujemy kawę zwietrzałą.
Kupując Kawy firmy Durban Cafe masz pewność że wybrane zostały jedynie te dostawy, które spełniają rygorystyczne normy i przeszły pozytywnie test przeprowadzany przez Dział Jakości Cafe Durban! W zależności od naszych oczekiwań nie zawsze stuprocentowa Arabica będzie tym czego szukamy. Jeśli pijemy kawę wyłącznie w celach pobudzenia wywołanego przez kofeinę, to lepiej wybrać mieszankę Robusty, gdyż będzie zawierała kofeiny więcej.
Do tej pory kawy firmy Durban nie były dostępne w Polsce - aż do dziś!
Poznaj hiszpański temperament!
Znakomita do gastronomi jak również do domu!
Pakowana po 1000 g.
Okres przydatności do spożycia - 12 miesięcy
Na życzenie klienta wystawiamy fakturę VAT
Przy zamówieniach większych ilości atrakcyjna cena!
Zapraszamy na inne nasze aukcje