Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Kawa z UGANDY 250g Special Espresso dla kawosza

03-05-2015, 20:43
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Aktualna cena: 89 zł     
Użytkownik 30oliver
numer aukcji: 5282261773
Miejscowość Katowice
Wyświetleń: 6   
Koniec: 03-05-2015 20:00:00
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Witam serdecznie,

 

Mam do zaoferowania kawę przywiezioną osobiście z Ugandy.

W Polsce nigdzie nie kupisz takiej kawy - rewelacyjny prezent dla kawosza.

 

Kawa mielona 250g "Big Gorilla" hand roasted coffe, Special Espresso, Arabica.

 

Na pozostałych moich aukcjach znajdziesz inne rodzaje kawy

z Ugandy oraz z Indonezji.

 

Kilka słów o kawie z Ugandy.

 

Kawa ze zboczy góry Elgon. Uważana za najlepsza kawę z Ugandy.

Plantacja: kawa rosnąca w doskonałych warunkach klimatycznych niedaleko granicy z Kenią. Pochodzi z regionu Bugisu położonego we wschodniej Ugandzie. Krzewy kawowca są uprawiane wzdłuż plantacji bananowców u podnóża wygasłego wulkanu Mount Elgon. Bogata wulkaniczna gleba i łagodny górski klimat tworzą bardzo korzystne warunki do uprawy kawy.

 

Większość kaw w tym kraju produkowana jest przez małe gospodarstwa rolne. W tradycyjnych gospodarstwach rolnych to kobiety brały na siebie odpowiedzialność uprawy kawy co często stanowiło jedynym źródłem dochodu całej rodziny. Wg statystyk prawie 30% ludności Ugandy powiązanych jest z uprawą kawy. 

Ziarna arabiki Bugisu odzyskiwane są metodą na sucho - w odróżnieniu od większości innych arabik na świecie. 

 

Uganda jest rzeczywiście ciekawą kawą o mocnym charakterze. Ma go tyle, że daje radę bez żadnego blendu.

Ma tyle charakteru, że świetnie przebije się przez mleko w latte.

W smaku, od początku do końca i od góry do dołu subtelna gorzka czekolada, w tle rodzynki i słodki melon, a w końcówce delikatna, ale pikantna limonka.

 

 Pierwsze plantacje arabiki założono w Ugandzie dopiero na początku 20-ego wieku. Najbardziej znana arabika z Ugandy to Bugisu. Rośnie ona na zboczach Mount Elgon (przy granicy z Kenią). Plantacje są położone dość wysoko (1600- 1900 metrów n.p.m), i są trudno dostępne. W czasie pory deszczowej często występują tam tragiczne w skutkach osunięcia ziemi. Podobnie jak w Jemenie kawę zwozi się z plantacji na grzbietach osiołków, bo tylko one dają sobie radę w tym niebezpiecznym terenie. Pomimo bliskości geograficznej, ugandyjska arabika bardzo się różni od kenijskiej. Ma o wiele mniejszą kwasowość i jest bardziej ciężka i zawiesista. Jest zdecydowanie czekoladowa w smaku, a fakturą przypomina bardziej kawy indonezyjskie niż afrykańskie.

 

Swoją wysoką, 11-tą pozycję na światowej liście producentów kawy Uganda zawdzięcza głównie robuście. Zanim jeszcze światowy rynek zalała powódź taniej robusty z Wietnamu, Uganda była najbardziej znana z uprawy właśnie tej, mniej szlachetnej odmiany kawy. Do dzisiaj robusta rośnie dziko w lasach Ugandy.