Witam serdecznie,
Mam do zaoferowania kawę przywiezioną osobiście z Ugandy.
W Polsce nigdzie nie kupisz takiej kawy - rewelacyjny prezent dla kawosza.
Kawa mielona 250g "Big Gorilla" hand roasted coffee,
Rich Roast, Rich roasted Filter Ground Arabica coffee.
Na pozostałych moich aukcjach znajdziesz inne rodzaje kawy
z Ugandy oraz z Indonezji.
Kilka słów o kawie z Ugandy.
Kawa ze zboczy góry Elgon. Uważana za najlepsza kawę z Ugandy.
Plantacja: kawa rosnąca w doskonałych warunkach klimatycznych niedaleko granicy z Kenią. Pochodzi z regionu Bugisu położonego we wschodniej Ugandzie. Krzewy kawowca są uprawiane wzdłuż plantacji bananowców u podnóża wygasłego wulkanu Mount Elgon. Bogata wulkaniczna gleba i łagodny górski klimat tworzą bardzo korzystne warunki do uprawy kawy.
Większość kaw w tym kraju produkowana jest przez małe gospodarstwa rolne. W tradycyjnych gospodarstwach rolnych to kobiety brały na siebie odpowiedzialność uprawy kawy co często stanowiło jedynym źródłem dochodu całej rodziny. Wg statystyk prawie 30% ludności Ugandy powiązanych jest z uprawą kawy.
Ziarna arabiki Bugisu odzyskiwane są metodą na sucho - w odróżnieniu od większości innych arabik na świecie.
Uganda jest rzeczywiście ciekawą kawą o mocnym charakterze. Ma go tyle, że daje radę bez żadnego blendu.
Ma tyle charakteru, że świetnie przebije się przez mleko w latte.
W smaku, od początku do końca i od góry do dołu subtelna gorzka czekolada, w tle rodzynki i słodki melon, a w końcówce delikatna, ale pikantna limonka.
Pierwsze plantacje arabiki założono w Ugandzie dopiero na początku 20-ego wieku. Najbardziej znana arabika z Ugandy to Bugisu. Rośnie ona na zboczach Mount Elgon (przy granicy z Kenią). Plantacje są położone dość wysoko (1600- 1900 metrów n.p.m), i są trudno dostępne. W czasie pory deszczowej często występują tam tragiczne w skutkach osunięcia ziemi. Podobnie jak w Jemenie kawę zwozi się z plantacji na grzbietach osiołków, bo tylko one dają sobie radę w tym niebezpiecznym terenie. Pomimo bliskości geograficznej, ugandyjska arabika bardzo się różni od kenijskiej. Ma o wiele mniejszą kwasowość i jest bardziej ciężka i zawiesista. Jest zdecydowanie czekoladowa w smaku, a fakturą przypomina bardziej kawy indonezyjskie niż afrykańskie.
Swoją wysoką, 11-tą pozycję na światowej liście producentów kawy Uganda zawdzięcza głównie robuście. Zanim jeszcze światowy rynek zalała powódź taniej robusty z Wietnamu, Uganda była najbardziej znana z uprawy właśnie tej, mniej szlachetnej odmiany kawy. Do dzisiaj robusta rośnie dziko w lasach Ugandy.
|