Opis
Kawa rozpuszczalna o smaku naturalnej Arabiki, zebranej z ekwadorskich plantacji. Stanowi doskonałą bazę dla własnych mieszanek: naparów, deserów czy ciast. Wspaniale smakuje także w pojedynkę, bez żadnych dodatków.
Pochodzenie
Kawy rozpuszczalne pojawiły się po raz pierwszy w USA w połowie ubiegłego wieku. Natychmiast zdobyły ogromną popularność wśród zapracowanych przedsiębiorców i przedstawicieli wolnych zawodów. W przeciwieństwie do kaw sypanych można było je zalewać wodą o nieco niższej temperaturze. Brak uciążliwych fusów ułatwiających przygotowanie kolejnej porcji także nie pozostawał bez znaczenia. Chwilę później na rynku pojawiły się pierwsze automaty przygotowujące kawę rozpuszczalną.
Kawę rozpuszczalną przygotowuje się w szczególny sposób. Palone ziarna kruszy się, a następnie umieszcza pod strumieniem wody o wysokim ciśnieniu. Otrzymany płyn osusza się, uzyskując w rezultacie łatwo rozpuszczający się w wodzie proszek.
Jak zaparzyć?
Kawa rozpuszczalna idealnie łączy się z wieloma dodatkami. Świetnie nadaje się do przygotowania Frappe, deserów alkoholowych, likierów kawowych czy kaw mrożonych. Na jej podstawie przyrządzimy doskonałe espresso lub filiżankę pysznej kawy z mlekiem i cukrem. Ciasta kawowe przygotowane z użyciem kawy rozpuszczalnej także nie mają sobie równych!
Zobacz nasze pozostałe aukcje: Pamiętaj za przesyłkę płacisz tylko raz |