O Kawie:
Robusta (Coffea canephora)- drugi po Arabice najbardziej popularny gatunek kawy został odkryty dopiero w XIX wieku. Około 70% kawy hodowanej na świecie to odmiana Arabica. Z kolei 30% uprawy to robusta. Różni się bardzo mocno od kawy Arabiki smakiem oraz mocą. Kawa Robusta jest zdecydowanie mocniejsza – zawiera znacznie więcej kofeiny niż szlachetna arabica (arabica 0,8%-1,4% - robusta 1,7%-4,0%). Smak jest bardzo mocny i wyrazisty, lekko ziemisty, pozostawia na języku mocno gorzki posmak. Jeśli chodzi o aromat, to kawa robusta zawiera go zdecydowanie mniej – tutaj kawa Arabica góruje zdecydowanie jako odmiana bardziej słodsza i aromatyczna.
Mielenie kawy:
Ważnym etapem w procesie przygotowywania kawowego naparu, dla znawców bardzo ważnym, jest mielenie ziarna. Dominuje tu jedna ważna zasada - nie powinno mielić się ziaren kawy na zapas, ponieważ podczas tego procesu wydzielają się olejki aromatyczne mające niepodważalny wpływ na smak i aromat napoju, które z czasem zanikają. Dlatego mielić powinno się tuż przed zaparzaniem. Grubość mielenia powinna być dostosowana do metody przyrządzania napoju:
Styl mielenia/Metoda przyrządzania:
Drobno / po turecku (arabsku) w tygielku
Średnio / ekspres nisko i wysokociśnieniowy oraz przelewowy
Grubo / kawiarka, praska francuska, dzbanki, filtry
UWAGA !!!
Zamawiając na kilku naszych aukcjach jednocześnie za przesyłkę kurierską płacisz tylko raz.
W cenie 14,50zł możesz zamówić nawet do 30kg !!!
|