Kawy Bio/FT - Kawy Fairtrade z biologicznie kontrolowanych upraw, dlaczego warto wybrać ? Większość z nas wie jaka jest różnica między ekologicznymi warzywami, nabiałem, wędlinami czy mięsem, a ich odpowiednikami oferowanymi w handlu konwencjonalnym. A czy wiecie, że: "Kawa jest jedną z najbardziej zanieczyszczonych pestycydami rośliną na świecie. Przeważająca jej część znajdująca się w sprzedaży jest obecnie mocno zanieczyszczona pestycydami. Uprawa kawy to jedna z najbardziej opryskiwanych upraw. Niestety, ogromna popularność tego napoju przyczyniła się do masowej uprawy, produkcji i czerpania olbrzymich zysków ze sprzedaży na całym świecie. W konsekwencji, należy być szczególnie świadomym jakości kawy, po którą sięgamy. Zastanówmy się, po jaką kawę sięgamy – organiczną (z upraw ekologicznych), czy masowo reklamowaną?” Źródło: http://faktydlazdrowia.pl/kawa-uzywka-czy-bogactwo-wartosciowych-skladnikow/ Warto wybrać kawę bez pestycydów i innych zanieczyszczeń, wytworzoną z poszanowaniem ludzi i środowiska. Zapraszamy po kawy z Ugandy, Etiopii, Nikaragui, Indii, Indonezji, Gwatemali, Meksyku, Peru. Wszystkie kawy w naszym sklepie to 100% Arabica wyżynna z biologicznie kontrolowanych upraw z certyfikatem Bio. Uprawiane są one przez drobnych rolników, którzy połączyli swoje siły w ramach powstałych spółdzielni i organizacji Sprawiedliwego Handlu.
Kawa organiczna Nica mielona 250g Bio/FT
Kawa Nica to lekko palona, mocna, aromatyczna Arabica. Uprawy kawy Nica znajdują się w prowincji Boaco i Matagalpa w Nicaragui. Wieloletnie miejscowe doświadczenia palenia kawy czynią z tej jednej z najlepszych kaw na świecie wyjątkowy produkt.