Kawy Bio/FT - Kawy Fairtrade z biologicznie kontrolowanych upraw, dlaczego warto wybrać ? Większość z nas wie jaka jest różnica między ekologicznymi warzywami, nabiałem, wędlinami czy mięsem, a ich odpowiednikami oferowanymi w handlu konwencjonalnym. A czy wiecie, że: "Kawa jest jedną z najbardziej zanieczyszczonych pestycydami rośliną na świecie. Przeważająca jej część znajdująca się w sprzedaży jest obecnie mocno zanieczyszczona pestycydami. Uprawa kawy to jedna z najbardziej opryskiwanych upraw. Niestety, ogromna popularność tego napoju przyczyniła się do masowej uprawy, produkcji i czerpania olbrzymich zysków ze sprzedaży na całym świecie. W konsekwencji, należy być szczególnie świadomym jakości kawy, po którą sięgamy. Zastanówmy się, po jaką kawę sięgamy – organiczną (z upraw ekologicznych), czy masowo reklamowaną?” Źródło: http://faktydlazdrowia.pl/kawa-uzywka-czy-bogactwo-wartosciowych-skladnikow/ Warto wybrać kawę bez pestycydów i innych zanieczyszczeń, wytworzoną z poszanowaniem ludzi i środowiska. Zapraszamy po kawy z Ugandy, Etiopii, Nikaragui, Indii, Indonezji, Gwatemali, Meksyku, Peru. Wszystkie kawy w naszym sklepie to 100% Arabica wyżynna z biologicznie kontrolowanych upraw z certyfikatem Bio. Uprawiane są one przez drobnych rolników, którzy połączyli swoje siły w ramach powstałych spółdzielni i organizacji Sprawiedliwego Handlu.
Kawa organiczna Jambo Espresso mielona 250g Bio/FT
Kawa Jambo Espresso to łagodnie korzenne Espresso z naturanym posmakiem. Krzewy kawy Jambo rosną na zboczach góry Mount Elgon, we wschodniej Ugandzie, na wysokości ok. 1200 metrów w cieniu okolicznych drzew, pielęgnowane starannie przez miejscowych plantatorów. Wiedza na temat biologicznej uprawy i doświadczenie w uważnym obchodzeniu się z naturą przynoszą szczególne efekty: ognisto-czerwone owoce, ręcznie zbierane, uwalniane są z owocowej osłony i suszone na słońcu, ziarno po ziarnie.