Kawy Bio/FT - Kawy Fairtrade z biologicznie kontrolowanych upraw, dlaczego warto wybrać ? Większość z nas wie jaka jest różnica między ekologicznymi warzywami, nabiałem, wędlinami czy mięsem, a ich odpowiednikami oferowanymi w handlu konwencjonalnym. A czy wiecie, że: "Kawa jest jedną z najbardziej zanieczyszczonych pestycydami rośliną na świecie. Przeważająca jej część znajdująca się w sprzedaży jest obecnie mocno zanieczyszczona pestycydami. Uprawa kawy to jedna z najbardziej opryskiwanych upraw. Niestety, ogromna popularność tego napoju przyczyniła się do masowej uprawy, produkcji i czerpania olbrzymich zysków ze sprzedaży na całym świecie. W konsekwencji, należy być szczególnie świadomym jakości kawy, po którą sięgamy. Zastanówmy się, po jaką kawę sięgamy – organiczną (z upraw ekologicznych), czy masowo reklamowaną?” Źródło: http://faktydlazdrowia.pl/kawa-uzywka-czy-bogactwo-wartosciowych-skladnikow/ Warto wybrać kawę bez pestycydów i innych zanieczyszczeń, wytworzoną z poszanowaniem ludzi i środowiska. Zapraszamy po kawy z Ugandy, Etiopii, Nikaragui, Indii, Indonezji, Gwatemali, Meksyku, Peru. Wszystkie kawy w naszym sklepie to 100% Arabica wyżynna z biologicznie kontrolowanych upraw z certyfikatem Bio. Uprawiane są one przez drobnych rolników, którzy połączyli swoje siły w ramach powstałych spółdzielni i organizacji Sprawiedliwego Handlu.
Kawa organiczna Espresso Italiano ziarnista 250g Bio/FT
Kawa Espresso Italiano bardzo łagodne espresso z włoskim klimatem. Jak wszystkie nasze kawy zawiera ziarna arabiki uprawianej, zbieranej i sortowanej ręcznie przez drobnych rolników. Odpowiednio dobrane ziarna, palenie tych ziaren we Włoszech nadaje jej charakterystyczny smak, moc i esencjonalność, typowe cechy dla włoskiej kawy. Włoskie palenie (dobre) polega na tym, że kawa nie pęka (pękanie spowodowane jest najczęściej pośpiechem czyli zbyt gwałtownymi różnicami temperatur) dzięki temu olejki eteryczne wychodzą na powierzchnię ziarna i cudnie się błyszczą. Spalone olejki podczas palenia-skutek błędów w produkcji - to podstawowa przyczyna nadmiernej goryczy i kwaśności kawy.