Kawy Bio/FT - Kawy Fairtrade z biologicznie kontrolowanych upraw, dlaczego warto wybrać ? Większość z nas wie jaka jest różnica między ekologicznymi warzywami, nabiałem, wędlinami czy mięsem, a ich odpowiednikami oferowanymi w handlu konwencjonalnym. A czy wiecie, że: "Kawa jest jedną z najbardziej zanieczyszczonych pestycydami rośliną na świecie. Przeważająca jej część znajdująca się w sprzedaży jest obecnie mocno zanieczyszczona pestycydami. Uprawa kawy to jedna z najbardziej opryskiwanych upraw. Niestety, ogromna popularność tego napoju przyczyniła się do masowej uprawy, produkcji i czerpania olbrzymich zysków ze sprzedaży na całym świecie. W konsekwencji, należy być szczególnie świadomym jakości kawy, po którą sięgamy. Zastanówmy się, po jaką kawę sięgamy – organiczną (z upraw ekologicznych), czy masowo reklamowaną?” Źródło: http://faktydlazdrowia.pl/kawa-uzywka-czy-bogactwo-wartosciowych-skladnikow/ Warto wybrać kawę bez pestycydów i innych zanieczyszczeń, wytworzoną z poszanowaniem ludzi i środowiska. Zapraszamy po kawy z Ugandy, Etiopii, Nikaragui, Indii, Indonezji, Gwatemali, Meksyku, Peru. Wszystkie kawy w naszym sklepie to 100% Arabica wyżynna z biologicznie kontrolowanych upraw z certyfikatem Bio. Uprawiane są one przez drobnych rolników, którzy połączyli swoje siły w ramach powstałych spółdzielni i organizacji Sprawiedliwego Handlu.
Kawa Organico bezkofeinowa mielona 250g Bio/FT
Kawa Organico bezkofeinowa to delikatna, łagodna i aromatyczna kawa. Korzenie kawy Organico, pierwszej kawy z oferty Sprawiedliwego Handlu znajdują się w prowincjach Oaxaca i Chiapas, w południowym Meksyku.
Dekofenizacja naszej kawy odbywa się pomocą dwutlenku węgla to jedyna wskazana metodą dla kaw organicznych. Kofeinę ekstrahuje się dwutlenkiem węgla w temperaturze około 70°C i pod wysokim ciśnieniem z zielonych nasion kawy poddanych wcześniej działaniu pary wodnej.
W tej metodzie woskowa warstwa na powierzchni ziarna kawy pozostaje nienaruszona, a usuwana jest jedynie kofeina. Dzięki naturalnej technologii usuwania kofeiny przy pomocy dwutlenku węgla, kawa zachowuje swój oryginalny smak, a jednocześnie jest wolna od chemikaliów, charakterystycznych dla większości innych kaw bezkofeinowych.