Kawa Oquendo jest sztandarowym produktem renomowanej hiszpańskiej palarni kawy Fast Eurocafe S.A.. Dzięki swojemu wieloletniemu doświadczeniu i niezwykle dopracowanym sposobom doboru najlepszych ziaren, ich wstępnego przygotowania, a wreszcie procesu palenia i pakowania, marka Oquendo szczyci się dzisiaj tytułem najpopularniejszej kawy w północnej części Półwyspu Iberyjskiego. Oquendo jest również najczęściej wybieraną kawą, przez przedstawicieli bardzo wymagającego, hiszpańskiego rynku HoReCa (Hotels, Restaurants, Catering). Pasję i dbałość o najwyższą jakość kaw produkowanych pod marką Oquendo, potwierdzają liczne nagrody oraz wyróżnienia uzyskane w ostatnich latach przez firmę Fast Eurocafe. Zaliczają się do nich przede wszystkim: iTQi Award, International Summit Award New York, Product of the Year in Spain, Popularity Master in Spain. Dzięki połączeniu zamiłowania do tworzenia najwykwintniejszych kawowych kompozycji z zaawansowaną technologią zastosowaną do ich produkcji, firma Fast Eurocafe posiada od wielu lat certyfikat jakości ISO 9001.
Kawa Oquendo Cafe Molido Torrefacto 0,25 kg konfekcjonowana jest w miękkie opakowania z wentylem, co jest rozwiązaniem analogicznym do tego stosowanego przy produkcji kaw ziarnistych. Dzięki rezygnacji z metody pakowania próżniowego, kawa Oquendo Cafe Molido Torrefacto 0,25 kg może być przesypana do torebki - w odróżnieniu od wyrobów innych firm - niezwłocznie po wypaleniu i zmieleniu, przez co zachowuje pełnię swojego wyjątkowego aromatu oraz długotrwałą świeżość i najwyższą jakość. Na jej kompozycję składają się ziarna Arabiki pochodzące z plantacji Ameryki Południowej (Kolumbia, Brazylia) oraz afrykańska Robusta (Uganda). Mieszanka ta zawiera 30% domieszkę ziaren prażonych w sposób torrefacto, co w znacznym stopniu eliminuje kwaskowatość oraz nadaje kawie subtelnej goryczki. Ponadto charakteryzuje ją kwiatowo-zbożowy aromat, pełny smak oraz wyczuwalny orzechowy posmak.
Torrefacto jest to specyficzny sposób palenia kawy stosowany od XIX wieku przede wszystkim w Hiszpanii i Portugalii oraz Kostaryce, dający niepowtarzalny smakowo-wizualny efekt. Cały sekret prażenia kawy w sposób torrefacto polega na dodaniu w ostatniej fazie palenia odpowiedniej ilości cukru. Dzięki takiemu zabiegowi ziarna po zakończonym procesie prażenia uzyskują charakterystyczny połysk w postaci otaczającego ich szkliwa. Ziarna torrefacto miesza się z ziarnami naturalnymi w ilości nie większej niż 40-50%. Przygotowana w ten sposób kompozycja charakteryzuje się delikatnie wyczuwalną, przyjemną goryczką, dużo większą mocą oraz zdecydowanie mniejszą kwaskowatością. Ponadto, co zostało naukowo dowiedzione, ziarna wypalone w sposób torrefacto zawierają w sobie niezwykle dużą ilość przeciwutleniaczy, co ma jak powszechnie wiadomo niebagatelne znaczenie w profilaktyce antyrakowej.
Wyśmienita, oryginalna kawa Oquendo Cafe Molido Torrefacto produkcji hiszpańskiej wprost idealnie nadaje się do przygotowania w tradycyjny sposób jak również za pomocą ekspresów ciśnieniowych, kolbowych, przelewowych, kafetiery lub kawiarki.
Termin przydatności do spożycia: Kwiecień 2012