
Egzotyczny, słodki aromat wanilii jest wymarzonym dopełnieniem smaku naturalnej kawy. Wprowadza do kompozycji ciepłe, radosne nuty. To prawdziwa uczta dla zmysłów!
Produkt nie zawiera cukru ani słodzików.
Charakterystyka:
- Gatunek: arabika + robusta (Master Blend) - Nasze kawy funkcyjne i kawy aromatyzowane powstały na bazie oryginalnej mieszanki ziaren z orientalnych gatunków arabika i robusta, przygotowanej według tradycyjnej włoskiej receptury. Jej podstawę smakową tworzą szczepy pochodzące ze wschodniej Azji, o charakterystycznym korzenno-drzewnym aromacie. Aksamitna arabika wprowadza do kompozycji delikatnie kwaskowatą nutę, natomiast intensywna robusta wzmacnia ją, nadając ostrzejsze tony. Idealnie zrównoważona, bogata całość rozwija pełnię smaku.
- Pochodzenie: Azja Wschodnia
- Uprawa: do 800 m n.p.m.
- Palenie: średnio palona (American Roast) - Kawy Aurile są palone w Polsce, w temperaturze 210˚C przez około 20 minut, a następnie starannie schładzane cyrkulującym powietrzem. Podczas palenia ziarna przybierają jasnobrązowy kolor. Po wypaleniu powierzchnia ziaren jest sucha, a ich smak jest złożony i świetnie zrównoważony, jeśli chodzi o słodycz, gorycz i kwaskowatość. Nad całością przebiegu palenia i suszenia kawy czuwają wykwalifikowani kiperzy.
- Aromat: waniliowy
- Smak: głęboki, mocny
- Crema: doskonała, gruba, długo utrzymująca się
- Mielenie: średnio mielona
- Pakowanie: hermetycznie zamykana folia + zewnętrzny kartonik
Wskazówki dotyczące przygotowania: do zalewania gorącą wodą lub przygotowywania w różnego typu zaparzaczach i ekspresach (ciśnieniowych, przelewowych, typu moka).
Waga: 250g