Trudne zadanie, nowy projekt, a może sesja? Jeśli nie wiesz od czego zacząć – zacznij od kawy. Naszą aromatyczną kawę wzbogaciliśmy o magnez, witaminy z grupy B i ekstra kofeinę z guarany, które pomogą Ci oczyścić umysł i skupić myśli nad tym, co naprawdę jest ważne. Poczuj przebłysk geniuszu przy filiżance kawy.
Szczególnie polecana dla osób:
- wykonujących prace umysłowe, szczególnie te wymagające skupienia,
- uczących się,
- chcących poprawić swoją pamięć i zdolność koncentracji,
- przemęczonych lub narażonych na długotrwały stres.
Działanie składników:
- pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego,
- pomagają w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych,
- wyostrzają zmysły i wspomagają czujność,
- polepszają nastrój,
- przyczyniają się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
Składniki wzbogacające:
- Guarana - działa stymulująco na układ nerwowy, przyspiesza regenerację mięśni po wysiłku, pomaga w detoksykacji organizmu. Hamuje wydzielanie serotoniny, a wydłuża i intensyfikuje działanie kofeiny, dzięki czemu organizm jest pobudzony i zdolny do większego niż zazwyczaj wysiłku. Kofeina z guarany wchłania się wolniej niż kofeina z kawy, a jej działanie jest dłuższe i bardziej równomierne.
- Magnez - jeden z najcenniejszych dla naszego mózgu pierwiastków: wzmacnia układ nerwowy, pomaga zachować równowagę psychiczną, ułatwia koncentrację, uspokaja, poprawia koncentrację. Jest wypłukiwany z organizmu, dlatego tak ważne jest jego regularne dostarczanie.
- Ryboflawina - związek witaminopodobny, który m.in. pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu całego układu nerwowego. Jego niedobór może skutkować m.in. zaburzeniami koncentracji, kłopotami z pamięcią, bezsenność.
- Kwas Pantotenowy - związek chemiczny o wyjątkowo szerokim spektrum działania. Jest niezbędny do prawidłowego metabolizmu białek, tłuszczów i cukrów, pomaga w regeneracji tkanek, zwalcza przemęczenie, uczestniczy w procesach uwalniania energii.
- Biotyna - związek chemiczny zaliczany do grupy witamin B. Jest niezbędnym elementem wielu procesów, m.in. glukogenezy i syntezy kwasów tłuszczowych. Wspomaga również pracę tarczycy. Jej niedobór może skutkować podwyższonym poziomem cholesterolu.
- Niacyna - w organizmie pełni funkcję witaminy, aktywnie uczestniczy w przemianach metabolicznych, pomaga także w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Rozszerza naczynia krwionośne i poprawia ukrwienie organizmu.
Charakterystyka:
- Gatunek: arabika + robusta (Master Blend - Nasze kawy funkcjonalne i kawy aromatyzowane powstały na bazie oryginalnej mieszanki ziaren z orientalnych gatunków arabika i robusta, przygotowanej według tradycyjnej włoskiej receptury. Jej podstawę smakową tworzą szczepy pochodzące ze wschodniej Azji, o charakterystycznym korzenno-drzewnym aromacie. Aksamitna arabika wprowadza do kompozycji delikatnie kwaskowatą nutę, natomiast intensywna robusta wzmacnia ją, nadając ostrzejsze tony. Idealnie zrównoważona, bogata całość rozwija pełnię smaku).
- Pochodzenie: Azja Wschodnia
- Uprawa: do 800 m n.p.m.
- Palenie: średnio palona (American Roast - Kawy Aurile są palone na miejscu, w Polsce, w temperaturze 210˚C przez około 20 minut, a następnie starannie schładzane cyrkulującym powietrzem. Podczas palenia ziarna przybierają jasnobrązowy kolor. Po wypaleniu powierzchnia ziaren jest sucha, a ich smak jest złożony i świetnie zrównoważony, jeśli chodzi o słodycz, gorycz i kwaskowatość. Nad całością przebiegu palenia i suszenia kawy czuwają wykwalifikowani kiperzy).
- Aromat: orientalny, korzenno-drzewny
- Smak: mocny, wyrazisty
- Crema: doskonała, gruba, długo utrzymująca się
- Kofeina: 142 mg / filiżanka napoju
- Mielenie: średnio mielona
- Pakowanie: hermetycznie zamykana folia + zewnętrzny kartonik
Wskazówki dotyczące przygotowania: do zalewania gorącą wodą lub przygotowywania w różnego typu zaparzaczach i ekspresach (ciśnieniowych, przelewowych,
typu moka). Doskonała także z mlekiem, syropami lub przyprawami.
Poj. 250 g mielona