Żurawina, borówka, jeżyna, malina i moroszka to skarby Skandynawii. Połączone w konfiturę o słodko-cierpkim aromacie nadają kawie niepowtarzalny zapach!
Charakterystyka:
Gatunek: arabika + robusta (Master Blend) - Nasze kawy funkcyjne i kawy aromatyzowane powstały na bazie oryginalnej mieszanki ziaren z orientalnych gatunków arabika i robusta, przygotowanej według tradycyjnej włoskiej receptury. Jej podstawę smakową tworzą szczepy pochodzące ze wschodniej Azji, o charakterystycznym korzenno-drzewnym aromacie. Aksamitna arabika wprowadza do kompozycji delikatnie kwaskowatą nutę, natomiast intensywna robusta wzmacnia ją, nadając ostrzejsze tony. Idealnie zrównoważona, bogata całość rozwija pełnię smaku.
Pochodzenie: Azja Wschodnia
Uprawa: do 800 m n.p.m.
Palenie: średnio palona (American Roast)
Aromat: owoców skandynawskich (słodka konfitura z malin, moroszek, żurawiny, borówki i jeżyn z lekko cierpkim akcentem) - Kawy Aurile są palone w Polsce, w temperaturze 210˚C przez około 20 minut, a następnie starannie schładzane cyrkulującym powietrzem. Podczas palenia ziarna przybierają jasnobrązowy kolor. Po wypaleniu powierzchnia ziaren jest sucha, a ich smak jest złożony i świetnie zrównoważony, jeśli chodzi o słodycz, gorycz i kwaskowatość. Nad całością przebiegu palenia i suszenia kawy czuwają wykwalifikowani kiperzy.
Smak: głęboki, mocny
Crema: doskonała, gruba, długo utrzymująca się
Mielenie: średnio mielona
Pakowanie: szczelnie zamykana folia z zaworkiem + zewnętrzny kartonik
Wskazówki dotyczące przygotowania: do zalewania gorącą wodą lub przygotowywania w różnego typu zaparzaczach i ekspresach (ciśnieniowych, przelewowych,
typu moka).
Pojemność: 250g