Caffe Giovannini to linia profesjonalnych mieszanek espresso z Bolońskiej palarni Torrefazione Parenti. Palarnia działa z powodzeniem od 1952 roku. Hasło przewodnie firmy "Parenti: Differenti per Qualita" - w pełni odzwireciedla wyjątkowe walory aromatycznych mieszanek kaw, od lat wytwarzanych z zachowaniem najsurowszych norm jakościowych. Aż trzy mieszanki Parenti posiadają certyfikaty Włoskiego Instytutu Espresso - INEI. Olimpia jest mieszanką aromatycznych Arabik z Brazylii, Środkowej Ameryki i Afryki z 5% dodatkiem selekcjonowanych Robust - afrykańskiej, indyjskiej i indonezyjskiej, zapewniających obfitą i trwałą cremę oraz pełne body. Ziarna są średnio palone, połyskujące, duże i równe. Mieszanka zachwyca intensywnym czekoladowym aromatem, z którym splatają się nuty aromatyczne świeżo pieczonego chleba. Aromat jak i smak są doskonale zrównoważone i trwałe. Charakterystycznej wyrazistości dodaje jej unikalny i przyjemny w odbiorze, lekko ostry posmak. Całości przyjemnych wrażeń na podniebieniu dopełnia pełne i aksamitne body oraz obfita orzechowa crema. Giovannini Olimpia doskonale komponuje się z mlekiem, nie tracąc na unikalności aromatu i smaku. Cappuccino sporządzone na bazie tej mieszanki pozostawia na podniebieniu długi czekoladowy posmak przeplatany przyjemnymi, ostrymi akcentami korzennymi. Mieszanka nie jest wymagająca, bardzo dobrze parzy się w ekspresach ręcznych i automatycznych. Posiada certyfikat Włoskiego instytutu espresso - INEI.
Charakterystyka:
Producent: Torrefazione Parenti, Bolonia, Italia Aromat: złożony, dominujące nuty czekolady i świeżo pieczonego chleba, przypraw korzennych Smak: doskonale zbalansowany, delikatnie ostry, przyjemny, trwały Body: pełne, aksamitne Crema: orzechowa, obfita, trwała Zawartość kofeiny: średnia ok. 1,3% Skład mieszanki: ok. 95% Arabica, 5% Robusta
Pakowanie: torba 1000g Przydatność do spożycia: 11.2012r. Okres przydatności od daty palenia: 12 miesięcy Inne: Certyfikat INEI (Istituto Nazionale Espresso Italiano)
Doskonała do: Espresso (+++++) Cappuccino (+++++) Caffe Latte (+++++) Zaparzanie: Ekspresy ciśnieniowe ręczne (+++++) Ekspresy automatyczne (+++++) Kawiarki, tłoczki (+++--)
|