PRZEDMIOTEM AUKCJI JEST:
KAWA ZIARNISTA ARABICA
Kawa Arabica Etiopia Djimah 100g
RARYTAS polecam
Arabica Djimah jest symbolem niepowtarzalnego smaku dzikiej kawy.
W ojczyźnie kawowca roślina owocuje naturalnie bez konieczności
ingerencji człowieka, dlatego uprawy są ekologiczne i praktycznie
dziewicze.
Krzaki Coffea Arabica rosną tu na wysokości
1300 - 2100 m n.p.m. w rejonach
Djimmah, Sidamo, Harrar, Keffa,
Ghimbi, Lekempte. Jeżeli ktoś zaczął pić
kawę Etiopską to jest
80 %-owa szansa, że zostanie jej wierny. Kawa z rejonu
Djimah
pomimo małego i nieładnego ziarna jest niezwykła w smaku,
bardzo aromatyczna, winna, a co najważniejsze najbardziej pierwotna.
Kawa ta to doskonałe połączenie smaku i rozkosz dla podniebienia. Świeżo wypalona
zmielona tuż przed zalaniem gwarantuje rozkosz z picia tego napoju..
Przechowywać kawę należy w szczelnych puszkach.
W celu zachowania aromatu przed wysyłką kawa jest pakowana w woreczki i zgrzewana.
Po więcej informacji zapraszam na mój blog poświęcony
herbacie, kawie oraz przyprawom
galeriaherbaty.blogspot.com
Z ciekawostek o kawie:
Kawa luwak to najdroższa kawa świata - jej filiżanka kosztuje
niemal 100 zł. Ziarna wydobywa się z odchodów indonezyjskiego łaskuna muzanga
(Paradoxurus hermaphroditus) z rodziny łaszowatych, który zjada tylko najlepsze owoce
kawy. Po częściowym nadtrawieniu w żołądku zwierzęcia kawa traci gorzki smak i
zyskuje lepszy aromat. Po umyciu, ziarna traktowane są tak samo jak inne gatunki
(prażenie, mielenie).Trafia głównie do USA i Japonii.
zródło wikipedia
|