|
Tradycje rodzinnej palarni Antica Tostatura Triestina sięgają początków 19 wieku, kiedy to Hermann Ernest Hausbrandt, dziadek obecnego właściciela palarni, rozpoczął swoją przygodę z kawą. Obecny własciciel, Alessandro Hausbrandt postanowił kultywować tradycję i zaadaptował w swojej palarni jedną z najstarszych technologii wypalania kawy. Wyposażył palarnię w nowoczesną, w pełni zautomatyzowaną palarkę opalaną naturalnym drewnem. W wyniku zastosowania tego zapomnianego już procesu palenia, ziarna kawy zostają wzbogacone dodatkowo o unikalne żywiczne i dymne aromaty pochodzenia drzewnego.
Nessun Dorma jest najwyższej jakości mieszanką espresso stworzona z 6 odmian aromatycznych, wysokogórskich Arabik z niewielkim, ok. 10% dodatkiem selekcjonowanych indyjskich i indonezyjskich Robust. Ziarna są jasno palone, matowe, duże i równe. Espresso przygotowane na bazie tej mieszanki ujmuje wyjątkowo słodkim smakiem, kremowym i aksamitnym body z piękną cremą oraz niezwykle okrągłym bukietem aromatów. W Nessun Dorma znajdziemy liczne aromaty kwiatowe, wśród których wybijają sie delikatne nuty jaśminu i wanilii przeplatane nutami karmelowo-czekoladowymi, suszonych owoców i migdałów. W smaku Nessun Dorma jest bardzo słodka, wydawało by się, że całkowicie pozbawiona goryczy, a aksamitne i kremowe body sprawia, że napar jest wyjątkowo miękki i bardzo przyjemy w odbiorze. Doskonałości tej mieszance nadaje świeży i nie narzucający się posmak cytrusów. Nessun Dorma świetnie komponuje się z mlekiem. Smak i aromat stają się delikatniejsze, jednak nie traci ona na wyrazistości. Cappuccino pozostawia na podniebieniu wyraźne aromaty kwiatu jaśminu, wanilii i lekkiej mlecznej czekolady. Całości pozytywnych wrażeń dopełnia orzeźwiający posmak świeżych cytrusów.
Charakterystyka:
Producent: Torrefazione ATT, Trieste, Italia
Aromat: nuty jaśminu i wanilii, suszone pestkowce, migdały, czekolada
Smak: słodki
Body: pełne, aksamitne, kremowe
Crema: orzechowa, obfita, trwała
Zawartość kofeiny: średnia ok. 1,6%
Skład mieszanki: 90% Arabica, 10% Robusta
Pakowanie: torba 1000g
Przydatność do spożycia: 11.2012r.
Okres przydatności od daty palenia: 12 miesięcy
Doskonała do:
Espresso (+++++)
Cappuccino (+++++)
Caffe Latte (+++++)
Zaparzanie:
Ekspresy ciśnieniowe ręczne (+++++)
Ekspresy automatyczne (+++++)
Kawiarki, tłoczki (++++-)
|