O Kawie:
Colombia Supremo to najlepsza kawa kolumbijska charakteryzująca się dużymi ziarnami (pestkami), znacznie większymi niż pozostałe gatunki Excelso, Extra czy Pasilla. Kawa odznacza się średnią mocą, wspaniałym słodkim, bogatym i zrównoważonym smakiem oraz doskonałą kwaskowatością. Decydując się na kawę kolumbijską, warto pamiętać, że jest ona jedną z najlepiej zrównoważonych kaw świata i może być degustowana o każdej porze dnia.
Warto pamiętać, że Kolumbia jako kraj jest trzecim eksporterem kawy na świecie. Jednak dzięki organizacji FNC (Federacion Nacional de Cafeteros) i staraniom rządu produkowana przez plantatorów kawa jest wysokiej jakości. Z tych powodów w Kolumbii, podobnie jak w Salwadorze, odbywają się konkursy Cup of Excellence, w których ceny aukcyjne kilkukrotnie przebijają rynkowe.
Mielenie kawy:
Ważnym etapem w procesie przygotowywania kawowego naparu, dla znawców bardzo ważnym, jest mielenie ziarna. Dominuje tu jedna ważna zasada - nie powinno mielić się ziaren kawy na zapas, ponieważ podczas tego procesu wydzielają się olejki aromatyczne mające niepodważalny wpływ na smak i aromat napoju, które z czasem zanikają. Dlatego mielić powinno się tuż przed zaparzaniem. Grubość mielenia powinna być dostosowana do metody przyrządzania napoju:
Styl mielenia/Metoda przyrządzania:
Drobno / po turecku (arabsku) w tygielku
Średnio / ekspres nisko i wysokociśnieniowy oraz przelewowy
Grubo / kawiarka, praska francuska, dzbanki, filtry
UWAGA !!!
Zamawiając na kilku naszych aukcjach jednocześnie za przesyłkę kurierską płacisz tylko raz.
W cenie 14,50zł możesz zamówić nawet do 30kg !!!
|