O Kawie:
Kawa charakteryzuje się bardzo łagodnym, delikatnym i pełnym smakiem oraz bogatym, idealnie zharmonizowanym aromatem, a także odpowiednią kwasowością i małą ilością goryczy. Charakterystyczną cechą tej kawy są małe ziarenka, które dojrzewają na szczytach gałązek i nazywane są perłowymi ziarnami, stąd nazwa „Peaberry”.
Mielenie kawy:
Ważnym etapem w procesie przygotowywania kawowego naparu, dla znawców bardzo ważnym, jest mielenie ziarna. Dominuje tu jedna ważna zasada - nie powinno mielić się ziaren kawy na zapas, ponieważ podczas tego procesu wydzielają się olejki aromatyczne mające niepodważalny wpływ na smak i aromat napoju, które z czasem zanikają. Dlatego mielić powinno się tuż przed zaparzaniem. Grubość mielenia powinna być dostosowana do metody przyrządzania napoju:
Styl mielenia/Metoda przyrządzania:
Drobno / po turecku (arabsku) w tygielku
Średnio / ekspres nisko i wysokociśnieniowy oraz przelewowy
Grubo / kawiarka, praska francuska, dzbanki, filtry
UWAGA !!!
W wiadomości do sprzedającego, proszę napisać czy kawa ma być w ziarnach czy zmielona
Zamawiając na kilku naszych aukcjach jednocześnie za przesyłkę kurierską płacisz tylko raz.
W cenie 14,50zł możesz zamówić nawet do 30kg !!!
|