Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Kasztany jadalne BIO 100g

16-07-2015, 8:09
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 6.99 zł     
Użytkownik kilufka
numer aukcji: 5518475449
Miejscowość Ruda Śląska
Wyświetleń: 12   
Koniec: 16-07-2015 08:12:41
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

KASZTANY JADALNE BIO

 

Opis produktu:

Kasztany jadalne w łupinach. Gotowe do spożycia na zimno lub ciepło.

Polecane do mięs miałych i dziczyzny oraz jako przekąska. Sekret ich smaku tkwi w kompozycji nuty słodkawej, mącznej z lekko orzechową.

 

Są bogatym źródłem: witaminy C, witamin z grupy B, kwasu foliowego, miedzi, cynku, magnezy, żelaza, potasu, fosforu i selenu. Są dobrym źródłem błonnika oraz antyoksydantów.

 

Zawierają niewiele tłuszczu.

 

Działanie: Kasztany wzmacniają organizm i zapobiegają infekcjom. Kasztan jadalny należy do rodziny bukowatych i pochodzi z Azji Mniejszej. Obecnie najczęściej spotykany jest w krajach basenu Morza Śródziemnego. Kasztan jadalny jest drzewem bardzo wrażliwym na niskie temperatury, dlatego w Polsce można go spotkać jedynie w cieplejszych regionach kraju (na Dolnym Śląsku, Pomorzu) oraz ogrodach botanicznych. Jego owoce św. Hildegarda zaleca jako jeden z trzech stuprocentowo przyswajalnych środków odżywczych i leczniczych. Kasztany są skuteczne na wszelkie dolegliwości. Spożywane w każdej postaci- surowe, gotowane, pieczone, w formie mączki- zawsze mają działanie odżywcze i lecznicze. Sprawdziły się we wspomaganiu leczenia chorób wyniszczających organizm, np. nowotworowych AIDS, boreliozie. Owoce kasztanowca mają też szczególne znaczenie regenerujące wątrobę. Kasztany jadalne zawierają dużo skrobi (niemal 70%), a także białko i węglowodany przypominające te ze zbóż i ryżu. Są także źródłem soli mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku oraz witamin, zwłaszcza z grupy B, ale także witaminy C, E, K. Dostarczają także kwasów owocowych (jabłkowego i cytrynowego), garbników, błonnika oraz lecytyny, która pozytywnie wpływa na pamięć i koncentrację. Kasztany mają dobroczynny wpływ na układ odpornościowy, ponieważ wzmacniają organizm i zapobiegają infekcjom.