Typ rośliny: drzewo liściaste;
Wysokość roślin: do 15m;
Roczny przyrost: 30-60cm;
Co zdobi: skórzaste liście, białe kwatostany, kolczaste owoce;
Liście: ostro zębate, skórzaste, jajowate, do 20cm długości;
Kwiaty: VI-VII, zebrane w sztywne białe kłosy, rozwijające się w kątach liści tegorocznych przyrostów, męskie są nektarodajne i zapylane są przez różne owady;
Owoce: duże, brązowe, błyszczące orzechy (2-3cm średnicy), po 1-3 w bardzo kolczastych, „jeżowatych” okrywach, pękających po dojrzeniu;
Rodzaj gleby: przepuszczalna, gliniasta lub piaszczysta;
Nasłonecznienie:
Zastosowanie: pojedyncze nasadzenia- soliter.
Opis: Piękne drzewo o nisko osadzonej i szerokiej koronie dorastające w naszym klimacie do 15m wysokości. Liście są ostro zębate, skórzaste, jajowate, do 20cm długości. Kwiaty zebrane są w sztywne białe kłosy, rozwijające się w kątach liści tegorocznych przyrostów. Kwiaty męskie są nektarodajne i zapylane są przez różne owady. Owocem są duże, brązowe, błyszczące orzechy (2-3cm średnicy), po 1-3 w bardzo kolczastych, „jeżowatych” okrywach, pękających po dojrzeniu. Kasztan dobrze rośnie zarówno na glebach gliniastych, jak i piaszczystych. Jest bardzo odporny na suszę i zanieczyszczenia atmosfery. W mroźne zimy może lekko przemarznąć, ale doskonale regeneruje się. Największe, drzewiaste okazy spotykane w naszym kraju (głównie na zachodzie) dają pełnowartościowe owoce, a czasem nawet samosiew. Najbardziej znane kasztany jadalne rosną w Paryżu na placu Pigalle- słynne hasło: „W Paryżu najlepsze kasztany są na placu Pigalle”.
.