Witam na moich aukcjach!!!
![](http://static.allegrostatic.pl/site_images/1/0/add_me.gif)
Przedmiotem mojej sprzedaży są trzy letnie sadzonki Kasztanu jadalnego Castanea sativa, o wysokości od 70 cm.
![](http://www.tapeciarnia.pl/tapeciarnia_pl.php?adres=145187_kasztany_jadalne_liscie.jpg)
Drzewo wysokości do 35 m, o pniu pokrytym brunatną, głęboko spękaną korowiną. Korona gęsta, kulista. Młode pędy delikatnie omszone, później nagie, o wzroście sympodialnym
Pąki młode omszone, okryte 2–4 skrętoległymi łuskami. Brak pąków szczytowych (sympodium).
Liście ustawione w dwóch prostnicach, młode pod spodem delikatnie omszone, potem nagie, sztywne. Blaszka liściowa piłkowana o ilości nerwów równej ilości ząbków. Liść długości 10–25 cm podłużnie lancetowaty, o nasadzie szerokoklinowatej. Ogonek do 3 cm.
Kwiaty męskie żółte, zebrane w stojące kwiatostany (kotki) do 35 cm, kwiaty żeńskie nieliczne, zebrane u podstawy. Kwitnie w czerwcu–lipcu.
Owoce orzechy. Okrywa owocowa zielona kupula, pokryta gęstymi, ostrymi kolcami, pękająca 3–4 klapami, zawierająca 2 lub 3 nasiona. Orzech pokryty jest cienką, brązową, błyszczącą skórką z wyraźnie zachowanymi na szczycie zeschniętymi resztkami szyjek słupka. Dojrzewają w październiku–listopadzie. Często nazywany maronem.
Świeże kasztany jadane są na surowo, wyschnięte spożywane są po upieczeniu oraz konserwowane jako kompoty. Na Węgrzech i Słowacji przetarta masa kasztanowa (węg. gesztenye püré, słow. gaštanové pyré), świeża albo mrożona, przeznaczona jest do bezpośredniego spożycia lub używana jako dodatek do wyrobów cukierniczych (wypieków, deserów), mięs. W Niemczech jedzona jest chętnie zupa kasztanowa.
Mus z kasztanów jadalnych
Można kupić gotowy lub zrobić ze świeżych, uprażonych owoców. wystarczy 60g cukru rozpuścić na karmel, 600g kasztanów zmiksować i przetrzeć przez sito, a następnie dodać do karmelu z 60g masła i 20g cukru. Całość podgrzać, wymieszać ze 125 ml mleka i 125 ml śmietany na gładką masę. Ewentualnie można dodać jeszcze do kremu 20 ml madery. Doprawić solą. Mus doskonale nadaje się do deserów, naleśników, a w połączeniu z sosem z dzikiej róży, do dziczyzny.
Przepis na kasztany pieczone:
1. Kasztany myjemy w ciepłej wodzie, następnie wycieramy do sucha czystą ściereczką.
2. Każdego kasztana kładziemy płaską stroną na desce do krojenia i bardzo ostrożnie, najlepiej bez przytrzymywania kasztana w dłoni, robimy u góry ukośne nacięcia w kształcie litery „X”.
3. Ponacinane kasztany układamy nacięciem w dół w garnku lub na patelni z powłoką i delikatnie zalewamy wrzątkiem tak, żeby je przykryć. Można też, zamiast gotowania we wrzątku, wymoczyć ponacinane kasztany w osolonej wodzie (na 1 l wody 2-3 łyżki soli) przez 1 godzinę.
4. Gotujemy kasztany przez 15 minut.
UWAGA: Kroki 3 i 4 są opcjonalne.
5. Ugotowane kasztany jadalne odcedzamy, studzimy i przekładamy na blaszkę lub do formy do pieczenia. Układamy je płaską stroną na dnie.
6. Wstawiamy kasztany do piekarnika nagrzanego do 220 °C. Pieczemy na najniższej półce.
Czas pieczenia kasztanów gotowanych: 15 minut
Czas pieczenia kasztanów moczonych w soli lub niemoczonych i niegotowanych: 15-30 minut.
7. Po upieczeniu delikatnie studzimy kasztany, żeby nie poparzyć palców, następnie obieramy ze skorupki i cienkiej skórki. Do zjedzenia będą nadawać się tylko żółte kasztany. Ciemniejsze mogą okazać się gorzkie w smaku.