Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

KASZTAN JADALNY OWOCOWE DRZEWKO OD 70 CM. 3-LETNI

12-10-2014, 21:28
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 9.50 zł      Najwyzsza cena licytacji: zł      Aktualna cena: 9.50 zł     
Użytkownik farus22
numer aukcji: 4602294809
Miejscowość Miedźna
Kupiono sztuk: 40    Licytowało: 10    Wyświetleń: 549   
Koniec: 12-10-2014 20:46:43
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

tel. 511 [zasłonięte] 263
mail:rosliny-[zasłonięte]@o2.pl

nip: 638 [zasłonięte] 15
regon 241 [zasłonięte] 610
Przesyłka kurierska


18,50 zł
rośliny doniczkowe do 30szt.
rośliny kopane do 100 szt.
lub
Przesyłka kurierska pobraniowa


25 zł
rośliny doniczkowe do 30szt.
rośliny kopane do 100 szt.
Wysyłka roślin doniczkowych pon.- czwrt. czas realizacji 3 dni robocze.

Wysyłka roślin z gruntu kopanych pon. - śrd. Czas realizacji do 5 dni roboczych.

45 1140 [zasłonięte] 2[zasłonięte]0040002 [zasłonięte] 749164

Przy wpłacie na konto proszę podać nick z Allegro.
lub
lub
Płatne przy odbiorze

Witam na moich aukcjach!!!


 

Przedmiotem mojej sprzedaży są trzy letnie sadzonki Kasztanu jadalnego Castanea sativa, o wysokości od 70 cm.

 

 

 

Drzewo wysokości do 35 m, o pniu pokrytym brunatną, głęboko spękaną korowiną. Korona gęsta, kulista. Młode pędy delikatnie omszone, później nagie, o wzroście sympodialnym

 

Pąki młode omszone, okryte 2–4 skrętoległymi łuskami. Brak pąków szczytowych (sympodium).

 

Liście ustawione w dwóch prostnicach, młode pod spodem delikatnie omszone, potem nagie, sztywne. Blaszka liściowa piłkowana o ilości nerwów równej ilości ząbków. Liść długości 10–25 cm podłużnie lancetowaty, o nasadzie szerokoklinowatej. Ogonek do 3 cm.

 

Kwiaty męskie żółte, zebrane w stojące kwiatostany (kotki) do 35 cm, kwiaty żeńskie nieliczne, zebrane u podstawy. Kwitnie w czerwcu–lipcu.

 

Owoce orzechy. Okrywa owocowa zielona kupula, pokryta gęstymi, ostrymi kolcami, pękająca 3–4 klapami, zawierająca 2 lub 3 nasiona. Orzech pokryty jest cienką, brązową, błyszczącą skórką z wyraźnie zachowanymi na szczycie zeschniętymi resztkami szyjek słupka. Dojrzewają w październiku–listopadzie. Często nazywany maronem.

 

Świeże kasztany jadane są na surowo, wyschnięte spożywane są po upieczeniu oraz konserwowane jako kompoty. Na Węgrzech i Słowacji przetarta masa kasztanowa (węg. gesztenye püré, słow. gaštanové pyré), świeża albo mrożona, przeznaczona jest do bezpośredniego spożycia lub używana jako dodatek do wyrobów cukierniczych (wypieków, deserów), mięs. W Niemczech jedzona jest chętnie zupa kasztanowa.

Mus z kasztanów jadalnych

 

Można kupić gotowy lub zrobić ze świeżych, uprażonych owoców. wystarczy 60g cukru rozpuścić na karmel, 600g kasztanów zmiksować i przetrzeć przez sito, a następnie dodać do karmelu z 60g masła i 20g cukru. Całość podgrzać, wymieszać ze 125 ml mleka i 125 ml śmietany na gładką masę. Ewentualnie można dodać jeszcze do kremu 20 ml madery. Doprawić solą. Mus doskonale nadaje się do deserów, naleśników, a w połączeniu z sosem z dzikiej róży, do dziczyzny.

 

Przepis na kasztany pieczone:

 

 

 1. Kasztany myjemy w ciepłej wodzie, następnie wycieramy do sucha czystą ściereczką.

 2. Każdego kasztana kładziemy płaską stroną na desce do krojenia i bardzo ostrożnie, najlepiej bez przytrzymywania kasztana w dłoni, robimy u góry ukośne nacięcia w kształcie litery „X”.

 3. Ponacinane kasztany układamy nacięciem w dół w garnku lub na patelni z powłoką i delikatnie zalewamy wrzątkiem tak, żeby je przykryć. Można też, zamiast gotowania we wrzątku, wymoczyć ponacinane kasztany w osolonej wodzie (na 1 l wody 2-3 łyżki soli) przez 1 godzinę.

 4. Gotujemy kasztany przez 15 minut.

UWAGA: Kroki 3 i 4 są opcjonalne.

 5. Ugotowane kasztany jadalne odcedzamy, studzimy i przekładamy na blaszkę lub do formy do pieczenia. Układamy je płaską stroną na dnie.

 6. Wstawiamy kasztany do piekarnika nagrzanego do 220 °C. Pieczemy na najniższej półce.

Czas pieczenia kasztanów gotowanych: 15 minut

Czas pieczenia kasztanów moczonych w soli lub niemoczonych i niegotowanych: 15-30 minut.

 7. Po upieczeniu delikatnie studzimy kasztany, żeby nie poparzyć palców, następnie obieramy ze skorupki i cienkiej skórki. Do zjedzenia będą nadawać się tylko żółte kasztany. Ciemniejsze mogą okazać się gorzkie w smaku.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Proin eu augue magna. Praesent non turpis et odio feugiat rhoncus ac id mi. Etiam sed velit eu quam venenatis varius in vel dui. Pellentesque pulvinar elit quis ante ornare, nec vehicula ante molestie. Vivamus id sem id ipsum sodales tempus. Quisque ultricies metus et dapibus faucibus. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere cubilia Curae;
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Proin eu augue magna. Praesent non turpis et odio feugiat rhoncus ac id mi. Etiam sed velit eu quam venenatis varius in vel dui. Pellentesque pulvinar elit quis ante ornare, nec vehicula ante molestie. Vivamus id sem id ipsum sodales tempus. Quisque ultricies metus et dapibus faucibus. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere cubilia Curae;

Zobacz nasze pozostałe aukcje:

KomentarzePanelealle

Strona "o mnie"Wszystkie aukcje

panel allegro