Składniki produktów Symbio pochodzą wyłącznie z gospodarstw posiadających certyfikat ekologiczny. Procesy przetwórcze i produkcyjne są zgodne z normami rolnictwa ekologicznego, obowiązującymi w Unii Europejskiej.
Przechowywać w suchym i chodnym miejscu.
Producent: Symbio Polska S.A.
Jednostka Certyfikująca Ekogwarancja PTRE Sp. z o.o., PL-EKO-01
Wartości odżywcze (w 100g produktu):
wartość energetyczna: 351 kcal
białka: 7,9 g
tłuszcze: 1,7 g
węglowodany: 83,6 g
Jęczmień pochodzi z Bliskiego Wschodu, gdzie uprawiano go już 7000 lat p.n.e. Stanowił niegdyś podstawowy element żywienia Egipcjan, później docenili go Grecy. Przypisywano mu cudowne zdolności- miał dodawać mocy i wigoru. W Pakistanie mówiono o nim „lek nasercowy”.
Korzyści zdrowotne:
Jakie bogactwo znajdziemy w pęczaku jęczmiennym? Przede wszystkim białko, witaminy z grupy B, kwas foliowy, beta karoten oraz minerały; potas, wapń, magnez, żelazo, miedź i fosfor. Dodatkowo- pęczak jest najmniej przetworzoną formą ziarna jęczmienia, stąd wyższa niż w innych kaszach ilość błonnika pokarmowego. Kaszy jęczmiennej przypisuje się szereg właściwości prozdrowotnych, w tym działanie ochronne na układ sercowo-naczyniowy, m.in. za sprawą zdolności obniżania miażdżyco rodnych frakcji cholesterolu we krwi. Regularne spożycie produktów z niskoprzetworzonego ziarna jęczmienia pomaga także zapobiegać zaparciom i je likwidować. Bywa także pomocna w przypadku wzdęć i bólów brzucha, występujących w zaburzeniach trawienia. Kasza jęczmienna nie zawiera glutenu. Dodatkowo sprzyja kondycji cery- polubić ją powinni wszyscy, którzy miewają problemy skórne.
Dietetyk radzi: jeśli nie możesz uporać się z problemami ze strony układu krążenia; nadciśnieniem tętniczym, nadwyżką cholesterolu we krwi lub istnieje podwyższone ryzyko, że w przyszłości zapadniesz na któreś ze schorzeń sercowo-naczyniowych, pamiętaj o zastosowaniu kaszy jęczmiennej w swoim żywieniu.
Pęczak jęczmienny może być stosowany w nietolerancji glutenu oraz w grzybicy przewodu pokarmowego.
Zastosowanie: Pęczak jęczmienny stanowi doskonały dodatek do dań mięsnych i wegetariańskich. Można go wykorzystać do deserów, zup mlecznych, zapiekanek a także do nadziewania gołąbków oraz naleśników. Nadaje się krupniku oraz pieczeni rzymskiej. Ugotowany na sypko może zastąpić ryż w sałatce.
Co wyróżnia nasz Pęczak jęczmienny ?
• Nasz produkt jest w 100% EKOLOGICZNY
• Nie zawiera dodatku sztucznych: konserwantów, barwników, aromatów