1. Towar wysyłamy w ciągu 48 godzin od otrzymania zapłaty,
2. Na wpłatę czekamy do 7 dni. W razie braku kontaktu po 14 dniach występujemy do Allegro o zwrot prowizji.
3. Przy wpłacie na konto należy podać nick allegro.
Witaj na mojej aukcji
Kasza KRAKOWSKA
Kasza krakowska jest delikatna i uniwersalna: doskonała jako dodatek do zup i baza do deserów, świetna dla tych, dla których kasza gryczana palona ma zbyt mocny i specyficzny smak. Robi się ją z łamanej niepalonej gryki.
Bardzo łatwo się rozgotowuje, czemu można zapobiec, zacierając szklankę kaszy jednym białkiem jaja (należy kaszę bardzo dokładnie rozetrzeć w palcach z białkiem i rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, po czym wstawić do wysuszenia w piekarniku - 1h w 100C. Kaszę trzeba przewracać i rozcierać w trakcie suszenia, aż wszystkie krupki znowu będą osobno. Można też zostawić rozłożoną na stolnicy do wyschnięcia).
Najprostszym sposobem przygotowania kaszy krakowskiej jest ugotowanie jej z dodatkiem masła lub oleju w wywarze grzybowym z dodatkiem dużej ilości koperku i wypieczenie w piekarniku (na 1 szklankę kaszy wziąć 3 szklanki wody zmiksowanej z garścią podgrzybków, które się w niej moczyły, 2 łyżki masła i pęczek drobno posiekanego koperku).