Kasza jęczmienna idealnie nadaje się jako dodatek do zup, dań mięsnych i wegetariańskich, a uzupełniona sosem i surówką stanowi pełnowartościowy posiłek.
Jęczmień jest źródełem białek, witamin z grupy B, kwasu foliowego oraz beta karotenu. Posiada dużą zawartość błonnika, który poprawia pracę jelit. W ziarnie jęczmienia występuja też liczne enzymy wzmacniające organizm i poprawiające trawienie. Kasza jęczmienna pomaga obniżać poziom poziom cholesterolu we krwi. rzymscy gladiatorzy spożywali jęczmień dla zdobycia siły, a w Pakistanie stosowany jest jako lek nasercowy.
Badania wykazują, że w miejscach, gdzie spożywa się dużo kaszy i mąki jęczmiennej występuje mniej zachorowańna serce.
Ekologiczna kasza jęczmienna jest jedną z najpopularniejszych kasz na polskich stołach. Doskonała z duszonymi warzywami i świeżymi ziołami, jajkami sadzonymi lub sosem grzybowym.
Kraj pochodzenia: Polska
Masa netto: 500g
Wartość odżywcza w 100 g:
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA - 327 kcal (1369 kJ)
BIAŁKO - 6,9 g
WĘGLOWODANY - 68,8 g
TŁUSZCZ - 2,2 g
Informacja alergiczna:Produkt zawiera alergen: gluten. Może zawierać alergeny: orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję oraz mleko (łącznie z laktozą) ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.