Kasza jaglana kiedyś była bardzo popularna - dzisiaj już nieco zapomniana . Jest łatwo przyswajalna i bardzo pożywna. Zawartość delikatniejszej niż w innych kaszach, skrobii jest na poziomie ok.65%, do tego zawiera o 1/10 mniej białka i jest kaszą bezglutenową! Można ją stosować w diecie lekkostrawnej (jest jednym z najbardziej lekkostrawnych produktów zbożowych!), podawać dzieciom cierpiącym na celiaklię. Kasza jaglana, jako jedyna z kasz , jest zasadotwórcza a to bardzo ważne w naszej codziennej diecie. Zawiera, oprócz znacznej ilości witamin z grupy B, także lecytynę, wapń, fosfor, potas i aminokwasy, w tym tryptofan. Dostarcza, co prawda mniej niż inne kasze, ale za to pełnowartościowego białka. Żadna inna kasza nie ma w swoim składzie tyle żelaza co jagły. Zawiera także krzemionkę, która rzadko występuje w żywności a ma wspaniały wpływ na włosy, paznokcie, skórę i zbawienny wpływ na nasze stawy. Poleca się ją przy chorobach trzustki, wątroby, jelit, nerek oraz przy stanach wyziębienia organizmu . Usuwa tzw. wilgoć z organizmu - podaje się ją więc przy przeziębieniach i stanach zapalnych górnych dróg oddechowych a także rekonwalescentom po operacjach. Najsmaczniejsza i najdelikatniejsza jest gotowana na sypko w mieszance wody i mleka.Sucha - dobrze się przechowuje w szczelnym pojemniku więc powinniśmy zawsze mieć ją w spiżarni i korzystać z jej dobrodziejstw.
Zastosowanie :Można ją podawać do duszonych mięs, z owocami, w zupach, zapiekankach. Można też przygotować z niej kleik dla osób chorych czy małych dzieci. Grubo mielona, może stanowić zamiennik mąki w niektórych wypiekach.
Skład: kasza jaglana(proso łuszczone)słodka bio