Data min. trwałości:2015/03/31
Zawartość netto:0,5
kg
Cena kat. za 1kg
:14.58 zł
Królowa wszystkich kasz, z ekologicznych ziaren prosa
Bogata w składniki odżywcze i mineralne
Smaczna i zdrowa baza dla wielu dań słodkich czy słonych
Lekkostrawna, nie powoduje wzdęć
Wysoka zawartość witaminy B i E oraz antyoksydantów
Zawiera krzemionkę i lecytynę
Łatwa w przygotowaniu
Co to jest kasza jaglana
Kasza jaglana, to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz, często nazywana ”królową kasz”. Pozyskiwana z ekologicznie uprawianych, łuskanych ziaren prosa. Proso, to jedna z najstarszych roślin uprawnych. Już w starożytności stanowiło ono podstawowe źródło energii ludzi zamieszkujących kontynent afrykański czy azjatycki.
Kasza jaglana, zbliżona jest do dobrze znanej w naszym kraju kaszy jęczmiennej, z tym że nie posiada ona tak dużej ilości błonnika. Kasza jaglana odkwasza i oczyszcza nasz organizm, wzmacnia go i dostarcza wielu niezbędnych substancji odżywczych. Warto więc na stałe wprowadzić ją do naszego jadłospisu.
Jak używać kaszy jaglanej w kuchni
Kasza jaglana, to smaczna baza dla wielu wartościowych i odżywczych dań. Świetnie komponuje się zarówno z daniami słonymi jak i słodkimi. Idealna na śniadanie lub obiad. Alternatywa dla ziemniaków czy makaronu. Idealnie sprawdza się jako farsz do kotletów, pieczeni i gołąbków. Kaszę jaglaną można również dodawać do zup, sałatek i sosów. Dzięki temu, że ma ona łagodny smak, dobrze komponuje się z różnymi składnikami.
Jak ugotować kaszę jaglaną
Przed użyciem, kaszę jaglana należy dokładnie wypłukać pod bieżącą, zimną wodą. Dodajemy do gotującej się wody, z niewielką ilością soli i łyżką oleju, w stosunku 1 szklanka kaszy na 2 – 2.5 szklanki wody. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, przez 15 minut lub do całkowitego odparowania wody. Po tym czasie odsączamy ewentualny nadmiar wody, dodajemy 1 łyżkę masła i odstawiamy na kolejne 15 minut.
Przed ugotowaniem, kaszę jaglaną można również prażyć przez kilka minut na patelni lub w piekarniku, mieszając co jakiś czas. Kasza będzie gotowa, gdy poczujemy jej przyjemny aromat.
Kaszę jaglaną należy przechowywać w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Produkt pochodzący z upraw ekologicznych, objęty certyfikatem: PL-EKO-03.
Wartości odżywcze (w 100g):
Wartość energetyczna: 1582KJ, 348kcal,
białko 11.5g,
tłuszcz 4.22g (nasycone 0.72g, jednonienasycone 0.77g),
wielonienasycone 2.13g,
węglowodany 67g,
błonnik 8.8g
Masa netto: 500g
![Produkt ekologiczny Produkt ekologiczny](http://marketbio.pl/uploads/images/bio.jpg)
![Wysyłka w 24h Wysyłka w 24h](http://marketbio.pl/uploads/images/24h.jpg)
![Produkt posiada certyfikat rolnictwa ekologicznego Produkt posiada certyfikat rolnictwa ekologicznego](http://marketbio.pl/uploads/images/logo%20listek.jpg)
![](http://marketbio.pl/media/products/f36ac8c547398f3ecd0cec5b0b5758c6/images/bio-kasza-jaglana-500g-ekogram-zielonki.jpg)
W sklepie
za jedyne
7.29 zł
Dodaj do koszyka!
Z biegiem lat naszej sprzedaży na Allegro stanowczo polecamy robienie zakupów na naszych aukcjach poprzez dodawanie do koszyka (zamiast kup teraz). Mamy bardzo szeroki asortyment i niektóre produkty w różnych gramaturach i cenach, więc łatwiej jest podejmować decyzje edytując zawartość koszyka.
Po dodaniu produktu do koszyka klikamy "wróć" (z lewej strony w koszyku) i kontynuujemy zakupy. Na końcu przeglądamy koszyk i przechodzimy do kasy. Dodatkowo jeśli jesteście Państwo zalogowani, pliki cookies pozwalają zapamiętać zawartość koszyka i do dokończenia zamówienia można powrócić w innym terminie.