Kasza jaglana – to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Uzyskana z prosa, ciągle mało doceniana, ale warto sobie o niej przypomnieć, ponieważ ma wiele cennych właściwości. Jest jedną z niewielu kasz zasadotwórczych, a także mających właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych (wysusza nadmiar wydzieliny), a to oznacza, że jest dobrym lekarstwem na katar.
Ma oryginalny smak i doskonale komponuje się zarówno z daniami słonymi, jak i słodkimi. Warto ją jeść, ponieważ jest lekkostrawna, nie uczula, gdyż nie zawiera glutenu. Ma mało skrobi, natomiast dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B, B1, B2, B6 oraz żelaza i miedzi. Zawiera krzemionkę, mającą leczniczy wpływ na stawy. Zapewnia zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci oraz utrzymuje naczynia krwionośne w dobrym stanie, zapobiegając odkładaniu się w nich cholesterolu.
Wpływa również na przemianę materii, ułatwiając odchudzanie. Jest bogata w antyoksydanty, czyli substancje wychwytujące i neutralizujące wolne rodniki. Kaszę jaglaną można podawać do zup, mięs, sałatek, może stanowić zamiennik ziemniaków. Podawana na śniadania świetnie smakuje z owocami świeżymi i suszonymi. Dobrze przechowuje się w szklanych, zamkniętych pojemnikach.
Włączając kaszę do naszego menu uzupełnimy niedobory witamin i składników mineralnych, zadbamy o naszą cerę, włosy i paznokcie, będziemy bardziej odporni na choroby.
Masa netto: 400g
Produkt najlepiej spożyć przed 31.08.2015