Kasza Jaglana (proso) Jedna z najstarszych i najzdrowszym kasz, często w dzisiejszych czasach zapominana, a szkoda bo ma wiele cennych wartości odżywczych dla naszego organizmu. Przede wszystkim nie uczula, dzięki czemu osoby cierpiące na alergie i nietolerancje pokarmowe mogą spokojnie włączyć do swojego menu.
Jaglanka i jej wartości odżywcze i lecznicze:
• nie zawiera glutenu,
• jest jedną z niewielu kasz które mają właściwości zasadotwórcze, co oznacza że wspomaga trawienie i wyrównuje nadmiar kwasu przywracając równowagę kwasowo-zasadową w organizmie,
• zwalcza zgagę, • polecana osobą które marzną w zimie, kasza jaglana ma właściwości ocieplające,
• ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stany zapalne błony śluzowej (wysusza nadmiar wydzieliny) – jest zatem dobrym domowym lekarstwem wspomagającym leczenie kataru,
• zawiera krzemionkę, która ma wpływ na wygląd naszych włosów, skóry i paznokci. Krzem również pełni ważną rolę w procesie mineralizacji kości (zapobiega odwapnieniu),
• dostarcza witaminy z grupy B, E i lecytyny, przez co korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację,
• zawiera duże ilości białka roślinnego łatwo przyswajalnego.
Jedząc jaglankę skutecznie wzmacniamy i pobudzamy osłabiony i wychłodzony organizm. Szczególnie poleca się aby włączyć dzieciom do menu spożywanie kaszy.
Kaszę jaglaną zaleca się osobą, które walczą z chorobami nowotworowymi jak również przy chorobach żołądka, trzustki, jelit i nerek.
Sposób przygotowania jagły:
1. Odmierzamy odpowiednią ilość kaszy, a następnie na sitku płuczemy pod bieżącą wodą.
2. Proporcja gotowania kaszy jaglanej jest taka sama jak w przypadku innych kasz 2:1 (2 szklanki wody na 1 szklankę ziarna).
3. Gotujemy wodę z odrobiną soli, wrzucamy na wrzątek wypłukaną kaszę. Gdy woda już wsiąknie w ziarno (mniej więcej po 15 minutach) wyłączamy i zostawiamy w garnku pod przykryciem. Tak przygotowana kasza gotowa jest do spożycia lub dalszej obróbki.
Jaglankę można spożywać na słono jako zamiennik do ryżu, ziemniaków, do zupy, sałatek jak również na słodko. Doskonała na śniadanie z jabłkami, gruszkami oraz suszonymi owocami (śliwki, morele, rodzynki). W wersji wytrawnej może być podawana z duszonymi warzywami i świeżymi ziołami.
Życzymy smacznego – Ekolada24.pl
![Kasza jaglana BIO 400 g - Bio Planet](https://www.ekolada24.pl/environment/cache/images/0_0_productGfx_0d4d2652e1d5930dbea44a098d8fc67f.jpg)