Opis:
Najstarsza znana kasza, uprawiana już w epoce neolitu. Ekologiczna kasza jaglana otrzymana z łuszczonego prosa, określana jest jako "królowa zbóż". Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka.
Kaszę jaglaną cechują:
- bogactwo witamin z grupy B : B1, B2, B6 oraz żelaza i miedzi
- lekkostrawnść
- brak działania nie alergicznego
- brak zawartości glutenu dlatego polecana jest dla osób cierpiących na celiakię
- właściwości antywirusowe
- działanie zasadotwórcze na organizm - przywraca równowagę kwasowo-zasadową w organizmi
- duża zawartość krzemionka wpływające pozytywnie na skórę, paznokcie, a także na mineralizację kości
- bogactwo witamy E oraz lecytyny - wpływa korzystnie na koncentrację i pamięć, a także obniża poziom cholesterolu we krwi
Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-jaglana-wlasciwosci-lecznicze-wartosci-odzywcze_41234.htm
Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-jaglana-wlasciwosci-lecznicze-wartosci-odzywcze_41234.ht
Kasza jaglana doskonale nadaje się np. na śniadanie z jabłkami, gruszkami oraz suszonymi owocami (śliwki, morele, rodzynki). W wersji wytrawnej może być podawana z duszonymi warzywami i świeżymi ziołami.
Sposób przygotowania:
zagotować 400ml osolonej wody, do gotującej się wody wsypać 125g kaszy i dodać łyżeczkę oleju. Gotować na małym ogniu ok.15min.
Skład:
kasza jaglana 100%
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna - 357 kcal (1511 kJ) kJ / kcal
tłuszcz - 3.90 g
węglowodany - 68.80 g
białko - 9.80 g
Informacja alergiczna Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję oraz mleko (łącznie z laktozą) ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.