|
-
zawiera: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź, mangan, selen, witamina b1, b2, b3, b5, b6, kwas foliowy, białka takie jak: tryptofan, treonina, izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina, fenyloalanina, walina, tyrozyna, histydyna, arginina, cystyna, alanina, glicyna, kwas glutaminowy, prolina, kwas asparaginowy
-
jest lekkostrawna
-
nie zawiera glutenu, nie uczula
-
przypisuje jej się właściwości antywirusowe, może zmniejszać stany zapalny błon śluzowych, jest dobrym lekarstwem na katar
-
zawiera krzem, który dobrze wpływa na włosy, skórę i paznokcie, zapobiega w odwapnianiu kości, czyli osteoporozie oraz zwiększa odporność, spowalnia procesy starzenia się i wiotczenia skóry
-
dostracza witaminy E i lecytyny, dzięki czemu jest dobra dla mózgu i serca, korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi
-
polecana jest osobom pracującym umysłowo, również młodzieży czy studentom
-
zawiera tryptofan, aminokwas podnoszący poziom serotoniny i pomagający w walce ze stresem.
-
polecana jest przy chorobach żołądka, przewodu pokarmowego, wątroby, trzustki, jelit i nerek
-
może wspomóc oczyszczanie jelit i przyśpieszyć przemianę materii
-
może usuwać i neutralizować z organizmu toksyny powstałe po spożyciu zakwaszających produktów (cukier, kawa, alkohol, produkty z mąki pszennej, jaja)
-
może wzmacnić nerki, śledzionę i żołądek
-
jest źródłem żelaza, ważnego składnika hemoglobiny, dlatego polecana jest kobietą w ciąży, karmiącym piersią i obficie miesiączkujących
-
zawiera też lignany, które wyrównują gospodarkę hormonalną (zwłaszcza u kobiet po menopauzie), skutecznie zapobiegają nowotworom piersi oraz spowalniają procesy starzenia
-
zawiera antyoksydanty, czyli substancje wychwytujące i neutralizujące wolne rodniki (jedna z przyczyn nowotworów), zapobiegają powstaniu raka
-
nadaje jej się właściwości antygrzybiczne
-
wzmacnia osłabiony, wychłodzony organizm
Kaszę jaglaną można spozywać na śniadanie, jako posiłek lekkostrawny i sycący. Można ugotować ją na wodzie z mlekiem lub w samym mleku, najlepiej z dodatkiem bakalii. Jest też często przyrządzana z jabłkami i cynamonem. Smakuje nie tylko na słodko: doskonale sprawdza się jako zamiennik ziemniaków czy ryżu. Może być dodatkiem do zup lub składnikiem farszu. Doskonale sprawdz się jako dodatek do dań mięsnych.
![](http://biologistic.pl/ftp/zdjecia/szablon/zdjecia/kasza_jaglana_500.png)
|