Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

KASZA JAGLANA 1kg PROMOCJA! NAJTANIEJ SUPER JAKOŚĆ

19-11-2014, 15:56
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 4.99 zł      Najwyzsza cena licytacji: zł      Aktualna cena: 4.99 zł     
Użytkownik vibio_pl
numer aukcji: 4719191049
Miejscowość Brzozów
Kupiono sztuk: 162    Licytowało: 86    Wyświetleń: 300   
Koniec: 19-11-2014 15:34:33
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Witamy Państwa na naszej aukcji. Przedmiotem aukcji jest:

Kasza jaglana - 1kg

Kraj pochodzenia : Polska

Kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Jest kaszą zasadotwórczą. Otrzymuje się ją z nasion prosa.

Kasza jaglana przez długi czas była zapomniana, ale w ostatnim czasie odzyskuje popularność, głównie z uwagi na właściwości zdrowotne, jakie posiada i dobry smak. Pozwala na zastąpienie niektórych, nie zawsze zdrowych produktów w naszym jadłospisie i nadaje się zarówno na obiad, jak i na inne posiłki w ciągu dnia.

Właściwości:

  • Kasza jaglana ma liczne właściwości odżywcze i lecznicze. Zawiera duże ilości łatwo przyswajalnego białka. Zawiera, też największą ilość witamin z grupy B, w tym: witaminę B1, B2, B6 oraz żelazo i miedź.
  • Kasza jaglana jest lekkostrawna i nie uczula, ponieważ nie zawiera glutenu. Dlatego poleca się ją osobom chorującym na celiakię i niedokrwistość.
  • Kasza ma właściwości antywirusowe- zmniejsza stan zapalny błon śluzowych i jest domowym sposobem na walkę z katarem.

Stosowanie:

Kasza jaglana, przyrządzona w niewłaściwy sposób, może mieć gorzki smak. Dobrze przygotowana kasza dobrze komponuje się zarówno z daniami słonymi, jak i słodkimi. 

Kaszę jaglaną gotuje się w proporcji:dwie szklanki wody na jedną szklankę kaszy. Kasza uprzednio powinna być wymoczona, by pozbyć się smaku goryczki. Wypłukaną lub wymoczoną kasze wrzucam na wrzątek z dodatkiem soli oraz jednej łyżki oleju. Kaszę należy obserwować. Gdy już woda wsiąknie w ziarno (po około 15 minutach), wyłączamy źródło ciepła i przykrywam na kilka minut. Tak przygotowana kasza jest gotowa do spożycia lub nadaje się do dalszej obróbki.