|
-
zawiera: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź, mangan, selen, witamina b1, b2, b3, b5, b6, kwas foliowy, białka takie jak: tryptofan, treonina, izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina, fenyloalanina, walina, tyrozyna, histydyna, arginina, cystyna, alanina, glicyna, kwas glutaminowy, prolina, kwas asparaginowy
-
jest lekkostrawna
-
nie zawiera glutenu, nie uczula
-
przypisuje jej się właściwości antywirusowe, może zmniejszać stany zapalny błon śluzowych, jest dobrym lekarstwem na katar
-
zawiera krzem, który dobrze wpływa na włosy, skórę i paznokcie, zapobiega w odwapnianiu kości, czyli osteoporozie oraz zwiększa odporność, spowalnia procesy starzenia się i wiotczenia skóry
-
dostracza witaminy E i lecytyny, dzięki czemu jest dobra dla mózgu i serca, korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi
-
polecana jest osobom pracującym umysłowo, również młodzieży czy studentom
-
zawiera tryptofan, aminokwas podnoszący poziom serotoniny i pomagający w walce ze stresem.
-
polecana jest przy chorobach żołądka, przewodu pokarmowego, wątroby, trzustki, jelit i nerek
-
może wspomóc oczyszczanie jelit i przyśpieszyć przemianę materii
-
może usuwać i neutralizować z organizmu toksyny powstałe po spożyciu zakwaszających produktów (cukier, kawa, alkohol, produkty z mąki pszennej, jaja)
-
może wzmacnić nerki, śledzionę i żołądek
-
jest źródłem żelaza, ważnego składnika hemoglobiny, dlatego polecana jest kobietą w ciąży, karmiącym piersią i obficie miesiączkujących
-
zawiera też lignany, które wyrównują gospodarkę hormonalną (zwłaszcza u kobiet po menopauzie), skutecznie zapobiegają nowotworom piersi oraz spowalniają procesy starzenia
-
zawiera antyoksydanty, czyli substancje wychwytujące i neutralizujące wolne rodniki (jedna z przyczyn nowotworów), zapobiegają powstaniu raka
-
nadaje jej się właściwości antygrzybiczne
-
wzmacnia osłabiony, wychłodzony organizm
Kaszę jaglaną można spozywać na śniadanie, jako posiłek lekkostrawny i sycący. Można ugotować ją na wodzie z mlekiem lub w samym mleku, najlepiej z dodatkiem bakalii. Jest też często przyrządzana z jabłkami i cynamonem. Smakuje nie tylko na słodko: doskonale sprawdza się jako zamiennik ziemniaków czy ryżu. Może być dodatkiem do zup lub składnikiem farszu. Doskonale sprawdz się jako dodatek do dań mięsnych.
Kaszę jaglaną można spozywać na śniadanie, jako posiłek lekkostrawny i sycący. Można ugotować ją na wodzie z mlekiem lub w samym mleku, najlepiej z dodatkiem bakalii. Jest też często przyrządzana z jabłkami i cynamonem. Smakuje nie tylko na słodko: doskonale sprawdza się jako zamiennik ziemniaków czy ryżu. Może być dodatkiem do zup lub składnikiem farszu. Doskonale sprawdz się jako dodatek do dań mięsnych.
|