Składniki produktów Symbio pochodzą wyłącznie z gospodarstw posiadających certyfikat ekologiczny. Procesy przetwórcze i produkcyjne są zgodne z normami rolnictwa ekologicznego, obowiązującymi w Unii Europejskiej.
Przechowywać w suchym i chodnym miejscu.
Producent: Symbio Polska S.A.
Jednostka Certyfikująca Ekogwarancja PTRE Sp. z o.o., PL-EKO-01
Wartości odżywcze (w 100g produktu):
wartość energetyczna: 359 kcal
białka: 12g
tłuszcze: 3g
węglowodany: 70g
Wyrabia się ją z gryki, rośliny uprawianej na świecie od tysiącleci. Do Polski dotarła wraz z Tatarami. Naszym przodkom służyła nie tylko jako pożywny pokarm ale również element medycyny ludowej, stosowany z uwagi na właściwości rozgrzewające. Odwar z kaszy stosowano w uporczywych biegunkach.
Dziś jest niekwestionowaną królową kasz. Swoja pozycję zawdzięcza bogactwu składników odżywczych oraz wyjątkowemu smakowi.
Korzyści zdrowotne:
Jest lekkostrawna, niezwykle bogata w składniki odżywcze i w przeciwieństwie do innych kasz- nie ma właściwości zakwaszających organizm. Cechuje się wysoką zawartością białka bezglutenowego, o jakości zbliżonej do białka roślin strączkowych. Białko to jest łatwostrawne i łatwo przyswajalne. Dodatkowo- kasza z gryki dostarcza nam witamin z grupy B i rutyny, wzmagającej odporność organizmu i dobrostan naczyń krwionośnych. Warto podkreślić wysoką zawartość kwasu foliowego- dzięki czemu kaszę gryczana warto polecić kobietom planującym potomstwo i będącym w ciąży. Spośród składników mineralnych należy wymienić; magnez, cynk, krzem, mangan, fosfor i potas. Cynk i krzem odgrywają tutaj szczególną rolę- wspierane innymi składnikami pomagają dbać o naszą urodę, wzmacniając skórę, włosy i paznokcie. Kasz gryczana zawiera także sporo błonnika pokarmowego i pozwala na dłużej utrzymać uczucie sytości.
Dietetyk radzi: Kaszę gryczaną warto polecić nie tylko osobom zdrowym ale także borykającym się z chorobami układu krążenia, głównie z nadciśnieniem. Za sprawą związków biologicznie czynnych, błonnika pokarmowego oraz potasu i innych składników mineralnych pomaga zapobiegać tym chorobom i ich powikłaniom. Kasza gryczana znajduje także zastosowanie w żywieniu osób z problemami jelitowymi- głównie zaparciami. Jest także mile widziana w diecie cukrzyków. Ponieważ nie zawiera glutenu można ją bez obaw stosować w żywieniu osób z jego nietolerancją a także w przypadku grzybicy przewodu pokarmowego.
Zastosowanie: kasza gryczana stanowi doskonały dodatek do obiadowych dań wegetariańskich i mięsnych. Można ją z powodzeniem stosować do farszów naleśnikowych i pierogowych a także do gołąbków. Nadaje się także do zapiekanek, sałatek i placków.
Co wyróżnia naszą Kaszę gryczaną paloną?
• Nasz produkt jest w 100% EKOLOGICZNY
Nie zawiera dodatku sztucznych: konserwantów, barwników, aromatów