Witamy Państwa na naszej aukcji. Przedmiotem aukcji jest:
Kasza Gryczana Palona 500g
Kraj pochodzenia : Polska
Powstaje z ziaren gryki poddanych prażeniu. Jest źródłem fosforu, magnezu, manganu. Jest bezglutenowa.
Kasza gryczana prażona charakteryzuje się brązowym kolorem. Powstaje w
wyniku podwójnego prażenia gryki: przed i po łuskaniu ziaren. Kasza
gryczana jest doskonałym dodatkiem do obiadu czy kolacji.
Mogą
ją jeść także osoby z alergią na gluten. Zawiera dużo błonnika i
witamin z grupy B. Jak wybierać i przechowywać kaszę gryczaną.
![](http://www.cosdlazdrowia.pl/assets/uploads/images/kas-gry-pal-500g/kasza%20gryczana%20palona.jpg)
Właściwości:
-Kasza zawiera około 50% mniej składników odżywczych niż kasza nieprażona.
-Bogata jest w lecytynę, witaminę E, rutynę.
-Działa wzmacniająco na naczynia krwionośne, działa rozgrzewająco. Nie zawiera
glutenu, w związku z czym polecana jest osobom chorym na celiakię.
Stosowanie:
Idealnie nadaje się, jako
dodatek do mięs, a także na przykład składnik farszu do pierogów, bądź jako główne danie z innymi dodatkami.
Ziarna umieść w misce i opłucz zimną wodą. Płucz kaszę, wymieniaj wodę tak długo, aż woda będzie całkiem
czysta. W osobnym garnku gotuj wodę. Do gotującej się wody dodaj 2 łyżeczki oleju. Do gotującej się wody wsypuje się wypłukaną kaszę
gryczaną. Całość pozostawia się na średnim płomieniu do czasu, aż się zagotuje. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsza się ogień do minimum i
przykrywa rondel pokrywką. Gotuje się kaszę przez około 15 minut. Po zagotowaniu wyłączyć ogień i pozostawić jeszcze 10 minut (kasza ciągle
ma być pod przykryciem). Na koniec dodać soli.