Kasza gryczana jest głównym dostarczycielem krzemu, zawiera również dużo białka, węglowodanów i składników mineralnych.
Białka tej kaszy są cenniejsze niż białka zbóż, a zbliżone wartością i strawnością do białek roślin strączkowych.
Zawiera także witaminy B1 i PP oraz związki mineralne wapnia, żelaza, fosforu, potasu i magnezu.
W medycynie ludowej ceniona jako pokarm rozgrzewający i ograniczający zbyt obfite miesiączkowanie. Odwar z kaszy podawano przy biegunkach. Kasza gryczana często stosowana jest jako dodatek do gorących dań zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich. Może także stanowić pełnowartościowy posiłek, jeśli uzupełni się go sosem i surówkami.
Kasza gryczana jedzona regularnie pomaga zapobiegać: zawałom serca, wylewom krwi do mózgu, żylakom, hemoroidom, krwawieniu dziąseł, choróbom kości i stawów, wypadaniu włosów, łamliwości paznokci, zmęczeniu.
Kasza Gryczana zawiera również duze ilości witaminy C - zwanej GRYKAMINĄ, której wchłanialność wynosi blisko 100%
A dodatkowo:
Kasza gryczana nie zakwasza organizmu w przeciwieństwie do innych kasz.
Nie ma w niej glutenu, dlatego mogą ją jadać osoby będące na diecie bezglutenowej.
Jest polecana dbającym o linię – choć 100 g tej kaszy to 336 kcal (biały ryż ma 344, a makaron dwujajeczny 373 kcal), ma ona od nich ponaddwukrotnie więcej błonnika – aż 5,9 g w 100 g.
Jak gotować Kaszę Gryczaną?
Najlepiej tak jak nasze babcie :)Zalewamy wodą, w proporcji 2 szklanki kaszy na 4 szklanki wody.
Wody powinno być zawsze 2 x więcej niż kaszy .
Przykrywamy garnek pokrywką i włączamy ogień.
Od czasu zagotowania ważne, aby nie podnosić pokrywki. Gotujemy kaszę przez około 5 minut na dużym ogniu.
Po tym czasie zmniejszamy ogień o połowę i gotujemy kaszę przez kolejne 10-15 minut. Zmniejszamy ogień na bardzo mały i gotujemy przez kolejne 5-10 minut, aż woda prawie całkiem zniknie.
Wszystkiego Najsmaczniejszego Życzy Zespół Zielonego Smaku