Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

KASZA GRYCZANA NIEPALONA POLSKA 500g Zbiór 2014

30-03-2015, 0:21
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 2.99 zł      Najwyzsza cena licytacji: zł      Aktualna cena: 2.99 zł     
Użytkownik zielonysmak_pl
numer aukcji: 5001418073
Miejscowość Warszawa
Kupiono sztuk: 9    Zostało sztuk: 991    Licytowało: 7    Wyświetleń: 43   
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Kasza Gryczana Niepalona Polska 500g.

 

 

Kraj pochodzenia : Polska

Kasza gryczana jest głównym dostarczycielem krzemu, zawiera również dużo białka, węglowodanów i składników mineralnych. 

 

Białka tej kaszy są cenniejsze niż białka zbóż, a zbliżone wartością i strawnością do białek roślin strączkowych. 

Zawiera także witaminy B1 i PP oraz związki mineralne wapnia, żelaza, fosforu, potasu i magnezu.

 

W medycynie ludowej ceniona jako pokarm rozgrzewający i ograniczający zbyt obfite miesiączkowanie. Odwar z kaszy podawano przy biegunkach. Kasza gryczana często stosowana jest jako dodatek do gorących dań zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich. Może także stanowić pełnowartościowy posiłek, jeśli uzupełni się go sosem i surówkami.

 

Kasza gryczana jedzona regularnie pomaga zapobiegać: zawałom serca, wylewom krwi do mózgu, żylakom, hemoroidom, krwawieniu dziąseł, choróbom kości i stawów, wypadaniu włosów, łamliwości paznokci, zmęczeniu. 

Kasza Gryczana zawiera również duze ilości witaminy C - zwanej GRYKAMINĄ, której wchłanialność wynosi blisko 100% 

 

A dodatkowo:

Kasza gryczana nie zakwasza organizmu w przeciwieństwie do innych kasz.

Nie ma w niej glutenu, dlatego mogą ją jadać osoby będące na diecie bezglutenowej.

Jest polecana dbającym o linię – choć 100 g tej kaszy to 336 kcal (biały ryż ma 344, a makaron dwujajeczny 373 kcal), ma ona od nich ponaddwukrotnie więcej błonnika – aż 5,9 g w 100 g.

 

Jak gotować Kaszę Gryczaną?

 

Najlepiej tak jak nasze babcie :)Zalewamy wodą, w proporcji 2 szklanki kaszy na 4 szklanki wody.

Wody powinno być zawsze 2 x więcej niż kaszy .
Przykrywamy garnek pokrywką i włączamy ogień. 

Od czasu zagotowania ważne, aby nie podnosić pokrywki. Gotujemy kaszę przez około 5 minut na dużym ogniu.


Po tym czasie zmniejszamy ogień o połowę i gotujemy kaszę przez kolejne 10-15 minut. Zmniejszamy ogień na bardzo mały i gotujemy przez kolejne 5-10 minut, aż woda prawie całkiem zniknie.


Wszystkiego Najsmaczniejszego Życzy Zespół Zielonego Smaku

 

 

 

*w 100 g produktu
wartość kaloryczna 336 kcal
białko 12,6 g
węglowodany 64,3 g
tłuszcze 3,1 g
Niniejszy produkt dostępny jest w następujących opakowaniach 
  • - 1 kg
  • - 500 g